Barenboim in Kerstmatinee 2004

Daniel Barenboim is volgend jaar tijdens de traditionele Kerstmatinee van het Koninklijk Concertgebouworkest de solist in het Eerste pianoconcert van Brahms. Het zal de eerste keer zijn dat Barenboim, wereldberoemd als pianist en dirigent, in ons land optreedt tijdens een orkestconcert. Barenboim gaf in Amsterdam twee recitals, in 1972 en 2002.

De Let Mariss Jansons, die volgend jaar september aantreedt als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, zal de Kerstmatinee met Barenboim dirigeren. Op het programma staan verder La valse van Ravel en een stuk van Olivier Messiaen. De Kerstmatinee zal in 2004 niet meer door de tv worden uitgezonden en alleen op Radio 4 zijn te horen. De AVRO-tv maakte al een jaar geleden bekend na het aantreden van Jansons geen Kerstmatinees live te zullen uitzenden. De kijkcijfers zijn laag, de buitenlandse belangstelling is weggevallen.

Sjoerd van den Berg, adjunctdirecteur van het Koninklijk Concertgebouworkest, zegt die beslissing van de AVRO sterk te betreuren. De programmering van de Kerstmatinees zal in de toekomst meer dan totnutoe geschieden in `kerstsfeer'. De Avro zal met andere tv-reportages wel aandacht gaan schenken aan Jansons bij het Concertgebouworkest.

Op de televisie blijft het fenomeen `Kerstmatinee' echter wel bestaan omdat de AVRO oude Kerstopnamen van het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly gaat uitzenden. Op de komende Tweede Kerstdag zendt de AVRO opnamen uit van de Symphonie des Psaumes en Le sacre du printemps van Stravinsky, die werden gemaakt tijdens de Kerstmatinees van 2001 en 2002, maar toen niet werden uitgezonden. Donderdag, op Eerste Kerstdag, maakt de Avro tv-opnamen van de laatste Kerstmatinee die Riccardo Chailly bij het Concertgebouworkest leidt. Die opnamen van Stravinsky's ballet Petroesjka en van de suite uit zijn balletmuziek L'oiseau de feu zullen volgend jaar tijdens de Kerstdagen op tv zijn te zien. De Avro zendt de laatste Kerstmatinee van Chailly 25 december wel rechtstreeks op Radio 4 uit.

De Kerstmatinee, in 1975 begonnen onder leiding van Bernard Haitink die daarin ook een legendarische vrijwel complete Mahlercyclus dirigeerde, werd aanvankelijk door een groot aantal landen live uitgezonden als `Eurovisie Kerstmatinee'. In 1989 namen nog dertien landen de uitzending over, daarna verminderde de buitenlandse belangstelling.

    • Kasper Jansen