Balvaste N'Kufo dolt ook Ajax

Assistent-bondscoach annex voetbalanalist Wim van Hanegem probeerde in de rust van het duel FC Twente-Ajax de hosanna-stemming rond Blaise N'Kufo te temperen. ,,We moeten niet doen alsof het Maradona is'', zei Van Hanegem in de catacomben van het Arke-stadion. Het doelpunt van de Congolees met Zwitsers paspoort, zeven minuten voor rust uit een voorzet van de rechterflank, was inderdaad meer belangrijk dan uitzonderlijk. Maar een kwartier na de hervatting scoorde N'Kufo op een manier waarvoor zelfs de Argentijnse balkunstenaar zich niet zou hebben geschaamd.

N'Kufo speelde in een één tegen één-duel in het strafschopgebied de bal rechts langs verdediger Escudé, ging zelf linksom om vervolgens vanaf de achterlijn de bal in de korte hoek langs Lobont te schieten. ,,Het was een beetje geluk'', erkende N'Kufo, ,,maar als je niets probeert, scoor je nooit''.

N'Kufo is inderdaad geen wereldvoetballer, maar voor een Nederlandse subtopper erg bruikbaar. Hij is balvast en heeft het vermogen om met een subtiele voetbeweging een tegenstander uit te spelen. Nadat hij vorige week de defensie van Feyenoord te kijk zette, toonde hij nu geen enkel ontzag voor Ajax. Maar dat kan ook komen omdat N'Kufo hooguit de namen van clubs kent. ,,Ik ga liever naar de bioscoop dan dat ik naar voetbal op de televisie kijk'', bekende hij.

De spits, geboren in Congo maar al op jonge leeftijd met zijn vader naar Zwitserland verhuisd, lijkt zich op de Nederlandse velden als een vis in het water te voelen. ,,Hier wordt meer op techniek gespeeld, dat is toch mijn kwaliteit.'' Met zijn imposante gestalte, zijn agressieve blik en zwaaiende armen boezemt de 28-jarige aanvaller tegenstanders ook fysiek angst in. Tegen Ajax was zijn roem hem vooruitgesneld. Tegenstander Johnny Heitinga meed als het enigszins kon het lijf-aan-lijf gevecht. En dat terwijl N'Kufo al enkele weken gehinderd wordt door een botbreuk in zijn linkerhand. Over een paar weken mag het gips eraf. ,,Dan kan hij nog vijftien procent beter worden'', zegt FC Twente-trainer René Vandereycken.

Eigenlijk is het toeval dat N'Kufo in Enschede speelt. Omdat Arco Jochemsen in de voorbereiding een ernstige knieblessure opliep, kon FC Twente wel wat versterking gebruiken. Een Duitse spelersmakelaar bood N'Kufo aan, bankzitter bij Hannover '96. FC Twente hapte toe omdat trainer René Vandereycken N'Kufo een aantal malen had zien spelen bij FSV Mainz, de club die hij na zijn ontslag als trainer was blijven volgen. FC Twente kan N'Kufo definitief overnemen als het voor 1 april 750.000 euro aan Hannover overmaakt. ,,Maar dat geld hebben we niet'', zegt technisch coördinator Johan Plageman. De hoop is gevestigd op externe geldschieters. N'Kufo, wiens contract in Hannover nog twee jaar doorloopt, wil graag in Enschede blijven. ,,Ik heb het naar mijn zin en zou graag een keer ergens langere tijd willen spelen.'' FC Twente is zijn elfde club in tien jaar tijd.

Ajax-trainer Ronald Koeman zal met enige jaloezie hebben gekeken naar de uitstraling en kracht van N'Kufo. Met Sonck en Sikora bracht Ajax in een 4-4-2 systeem een aanvalslinie van lichtgewichten in het veld. Onder moeilijke omstandigheden – regen en wind – legden zij het keer op keer af tegen het degelijke Enschedese verdedigingsblok.

De enige Ajax-aanvaller die boven de 1 meter 75 uitkomt, Zlatan Ibrahimovic, sukkelt al enkele weken met een blessure aan een voet. Tegen FC Twente zat de Zweed niet eens op de bank omdat hij weigerde met een verdovende injectie te spelen. ,,Het is bij Zlatan meer een mentaal dan een fysiek probleem'', zei Koeman. De diagnose lijkt te gelden voor het hele elftal. Al weken staat Ajax, dat in Enschede zeven geblesseerde spelers miste, niet op scherp. Van de laatste vier duels gingen er drie verloren en werd er slechts twee keer gescoord, waarbij één keer vanaf de elfmeterstip. Tegen FC Twente was Ajax met korte combinaties vanaf het middenveld alleen in het eerste kwartier dicht bij een doelpunt.

In de tweede helft werd een treffer van Mitea wegens buitenspel afgekeurd, maar FC Twente had toen al met 3-0 voor moeten staan. Koeman wilde zich niet verschuilen achter een gebrek aan fysieke kracht. ,,Dat is bij Ajax altijd zo geweest. Wij kiezen voor het voetbal, voor spelers die iets extra's brengen. Als alles loopt, wordt die kwaliteit geroemd. Op dit moment hebben we het even niet.''

De coach die met Ajax de afgelopen weken al afscheid nam van Europees voetbal en het vaderlandse bekertoernooi, nam zijn spelers opzichtig in bescherming. ,,Ik neem de ploeg niets kwalijk. We hebben beter gespeeld dan de afgelopen weken.'' Als dit niet de laatste wedstrijd voor de winterstop was geweest, had Koeman waarschijnlijk publiekelijk Escudé en Lobont de oren gewassen. Nu sprak hij slechts over ,,slecht verdedigen bij de tweede goal''. De coach waakt er kennelijk voor de spelers mentaal niet nog zwakker de winterstop in te sturen, dan ze nu al zijn. Koeman: ,,De winterstop is heel goed voor ons.''

FC Twente

2

Ajax

0

Ruststand 1-0. 38. N'Kufo 1-0, 60. N'Kufo 2-0. Schds: Luinge. Tsch: 13.250. Gele kaarten: Ramzi, Heubach (FC Twente).

    • Martin Steenbeeke