Amerikaan koopt historische honkbal om te vernietigen

Een rijke honkbalfan uit Chicago heeft een vermogen neergeteld om een `ongeluksbal' in zijn bezit te krijgen. Grant DePorter, eigenaar van een restaurant, betaalde op een veiling 106.000 dollar (86.000 euro) om de bal te kopen die zijn favoriete team, de Chicago Cubs, ongeluk heeft gebracht. Tussen 1 en 18 december konden belangstellenden telefonisch en via internet een bod uitbrengen op de bal. Het bod van DePorter bleek dit weekeinde het hoogste.

DePorter wil de bal niet houden, maar vernietigen. ,,Geen genade voor die bal'', zo maakte de inwoner van Chicago zijn plannen duidelijk. DePorter heeft een zeer grondige hekel aan de bal, die twee maanden geleden in de zesde wedstrijd van de finale van de National League tegen de Florida Marlins in plaats van in de handschoen van Cubs-speler Moises Alou op de hand van een Cubs-supporter belandde.

Deze enthousiaste fan, Steve Bartman, hing over de boarding en probeerde de bal te vangen, in de veronderstelling dat het een homerun voor de tegenstander betrof. Alou echter dacht de bal nog te kunnen vangen en zo de Cubs een goede dienst te bewijzen. Maar de bal veranderde van richting en Alou was kansloos.

De Cubs verloren de bewuste wedstrijd en uiteindelijk de finale, waardoor de Marlins naar de eindstrijd van de World League gingen. De actie van supporter Bartman was dagenlang hét gesprek van de dag in de Verenigde Staten, een sportgek én honkbalgek land. Zijn vangbal is meer dan honderd maal herhaald op televisie.

Bartman zelf werd meteen na zijn vangbal al bekogeld met bierblikjes door andere fans. In de dagen na zijn actie werd hij zelfs met de dood bedreigd en voelde hij zich genoodzaakt om onder te duiken. Nog altijd is zijn verblijfplaats niet bekend bij het grote publiek.

DePorter krijgt Bartman voorlopig dus niet te pakken, maar de bewuste bal heeft hij nu wel in zijn bezit. ,,En die gaat zo snel mogelijk vernietigd worden'', aldus de nieuwe eigenaar in het dagblad Chicago Tribune. Hij roept terloops de lezers op met adviezen te komen over de wijze van vernietiging. De horecaman wil in elk geval voorkomen dat de bal in handen van een Marlins-supporter belandt, die hem vervolgens als pronkstuk zou kunnen tentoonstellen.