Ahold: top koopt aandelen

Verschillende bestuurders van supermarktconcern Ahold hebben vorige week meegedaan met de miljardenemissie en nieuwe aandelen Ahold gekocht. Gezamenlijk kochten zij voor ruim 0,5 miljoen euro aandelen.

De nieuwe topman A. Moberg, die bij zijn aantreden 125.000 aandelen Ahold ontving, oefende vorige week een equivalent aan claimrechten uit en kocht 83.333 aandelen Ahold. Met zijn investering is een bedrag gemoeid van 402.498 euro. Het is de eerste keer dat Moberg investeert in aandelen Ahold. Moberg kondigde al begin oktober aan te zullen investeren in Ahold, maar hij zei toen tot dan toe te zijn belemmerd door de `gesloten periodes', waarin bestuurders niet in aandelen van hun werkgever mogen handelen in verband met koersgevoelige informatie. Moberg bezit verder voor circa 10 miljoen euro aandelen in het Zweedse bedrijf Clas Ohlson, waar hij onlangs als commissaris aantrad.

Ahold-bestuurder J. Andreae kocht afgelopen week voor 148.116 euro ruim 30.000 aandelen Ahold en de vorige maand aangetreden bestuurder P. Wakkie kocht 514 aandelen en betaalde daar 2.483 euro voor. Wakkie houdt nu 1.287 aandelen in Ahold, zo blijkt uit het openbare effectenregister van de Autoriteit Financiële Markten.

Aandeelhouders van Ahold kregen vorige maand in het kader van een reddingsoperatie op iedere 3 aandelen het recht om 2 nieuwe aandelen bij te kopen tegen een prijs van 4,83 euro per stuk. De bestuurders P. Wakkie, J. Andreae en A. Moberg hielden met hun investering hun belang in Ahold op peil.

Het is nog onduidelijk of de nieuwe financieel directeur van Ahold, H. Ryöppönen, aandelen heeft gekocht. De bestuurder komt nog niet voor in de registers van de toezichthouder. Vorige week werd bekend dat bestuurslid T. de Raad niet mee heeft gedaan met de aandelenemissie en zijn claimrechten op Ahold verzilverd heeft. President-commissaris K. Vuursteen en commissaris R. Fahlin kochten wel aandelen bij. Fahlin kocht vorige week 1.333 aandelen. Vuursteen kocht de week ervoor 1.760 aandelen.