Zwartspaarders dagen KBL-bank

De Amsterdamse advocaat L. Lalji heeft namens tweehonderd rekeninghouders de Kredietbank Luxembourg (KBL) in Luxemburg gedagvaard. Zijn cliënten beschuldigen KBL van schending van het bankgeheim. Dat heeft Lalji gisteren bekendgemaakt.

De zogenoemde KB-Lux-zaak speelt al sinds het midden van de jaren negentig en draait om bankgegevens van onder meer Nederlanders die hun geld hadden gestald bij deze Luxemburgse bank.

Ontevreden werknemers van deze bank namen deze informatie mee en speelden die gegevens door aan de Belgische justitie. Vervolgens werden de namen van de Nederlandse rekeningshouders die eerder aan België werden gegeven, doorgesluisd naar het Openbaar Ministerie in Nederland. Die stuurde op basis van deze informatie tientallen mensen een dagvaarding wegens belastingfraude.

Volgens Lalji is het de eerste procedure van Nederlandse rekeninghouders tegen KBL. Zijn cliënten hebben een naheffing gekregen van de Nederlandse fiscus, die is gebaseerd op gegevens van KBL. Ze stellen de bank aansprakelijk voor geleden en nog te lijden schade.

Eerder bepaalde het Luxemburgse Hof van Beroep dat KBL vijf voormalige cliënten ieder een schadeloosstelling moet betalen van 25.000 euro. De bank heeft volgens het hof het bankgeheim geschonden. De vijf cliënten hadden op basis van de doorgespeelde informatie in 1997 van de Belgische fiscus een naheffing gekregen.