Zorgtaken Kamerlid Bos moedig en principieel

In zijn column van 13 december neemt Afshin Ellian PvdA leider Wouter Bos onder handen. Met name diens besluit om na de geboorte van zijn kind minder te gaan werken is Ellian een doorn in het oog. Het is, zo meent Ellian, een `goedkope stunt' van Bos, bedoeld voor de publiciteit. Hij eindigt zijn betoog met de vaststelling dat de ,,ondraaglijke leegte van Wouter Bos ons dwingt ons af te vragen of voor hem niet de tijd is aangebroken een keuze te maken tussen werk in een kinderdagverblijf of het ideologische en politieke leiderschap van de PvdA''.

Dat `rechtsgeleerde' Ellian een onverbeterlijke stalinist is die het liefst elke uiting van religieuze of etnische identiteit (vooral die van moslims) met harde hand de kop zou willen indrukken, en dat hij opteert voor wat hij noemt een `monoculturele' samenleving dat was al uit zijn columns bekend. Maar nu ontpopt hij zich ook nog als iemand die de emancipatie van vrouwen en een eerlijker taakverdeling tussen mannen en vrouwen in deze samenleving als irrelevant terzijde schuift.

Het feit dat Wouter Bos als politiek leider van de grootste partij in het openbaar durft te zeggen dat hij ook zorgtaken op zich wil nemen, vind ik in een tijd waarin tachtig uur per week werken weer heel normaal gevonden wordt, een moedige en principiële uitspraak. Kennelijk heeft Ellian hier helemaal niets van begrepen.

    • Thijl Sunier