Vestdijk in mini-oplagen

De weduwe van schrijver Simon Vestdijk geeft in eigen beheer boeken van haar man uit. Morgen staat zij in Amsterdam op de Beurs van Kleine Uitgevers.

De 26ste Beurs van Kleine Uitgevers, zondag in Paradiso in Amsterdam, kent ten minste één debutant: Mycena Vitilis, het uitgeverijtje waarmee Mieke Vestdijk-Van der Hoeven de belangstelling voor het werk van haar overleden echtgenoot Simon probeert levend te houden.

Sinds de gebonden uitgaven van de Verzamelde Romans enkele jaren geleden in de ramsj verdwenen, is het werk van Simon Vestdijk (1898-1971) nauwelijks meer verkrijgbaar in de Nederlandse boekhandel. Zijn weduwe Mieke geeft sinds enige jaren in eigen beheer boeken van haar man in kleine oplagen uit, laatstelijk de novelle De bruine vriend (1935).

De uitgeverij is gevestigd op de zolder van de villa in Doorn waar Mieke Vestdijk al sinds januari 1966 komt. Vestdijk zelf kwam er niet graag: hij bewaarde er weliswaar zijn manuscripten, maar die gooide hij bij voorkeur in een hoek terwijl hij nog half op de trap stond, vertelde Mieke Vestdijk aan het ter gelegenheid van de beurs verschenen krantje Beursberichten. De verkoop van uitgeverij Mycena Vitilis verloopt grotendeels via een website (svestdijk.nl/mv/mycena.html). Daar staan onder meer edities van het `apocriefe fragment' Kort begrip van Lahringen, de novelle De oubliette en Gallische facetten, een bundel met al Vestdijks essays over Franse schrijvers.

,,Ik sta ook weleens op boekenmarkten, maar dit is de eerste keer op deze beurs'', zegt Mieke Vestdijk. ,,Ik was verrast dat ik werd uitgenodigd, eerder had ik het zeker niet gedurfd. Ik ben geen professionele uitgever. Ik maak de boeken zelf, met de hand. De oplagen zijn klein.''

Bij grotere uitgeverijen verschijnt al jaren nauwelijks werk van Vestdijk. ,,Dat ligt volkomen stil'', zegt Mieke Vestdijk. ,,Ik ben opgehouden met voorstellen aan uitgevers te doen. Antwoord kreeg ik toch niet.'' Uit het toenemende aantal hits op haar website blijkt volgens Vestdijk dat er wel degelijk belangstelling is voor het werk van haar man. Veel van de uitgaven van Mycena Vitilis komen op verzoek van lezers tot stand: ,,Iemand vraagt me naar een bepaald boek en soms ga ik er dan mee aan het werk, al kost het wel veel tijd.'' Momenteel werkt Vestdijk aan een heruitgave van de roman Ierse nachten, die moet verschijnen in een oplage van 200 exemplaren.

In totaal maken meer dan negentig uitgevers hun opwachting in Amsterdam. De verjaardag van Gerard Reve (die morgen een week geleden tachtig werd) wordt ook nog enigszins gevierd met de uitgave door Huis clos van De das in het bos. Een sprookje zonder moraal, een nooit eerder apart als boek gepubliceerd verhaal van Reve uit 1945, dat speelt tijdens de repatriëring van de Nederlandse joden na de Tweede Wereldoorlog.

Beurs van Kleine Uitgevers. Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam. Zo 21 dec, aanvang 13u. Toegang euro 1,50. Tel. (020)6268790

    • Arjen Fortuin