Van Marwijk?

Voorzitter Jorien van den Herik eiste deze week in de Feyenoord Krant uitleg van Bert van Marwijk over het niet opstellen van drie dure buitenlandse aankopen. De coach krijgt steeds meer kritiek. Moet hij vertrekken?

Johan Derksen, hoofdredacteur Voetbal International: ,,Die hysterie na een paar nederlagen. Nog niet zo lang geleden (winst UEFA Cup in 2002, red.) werd Van Marwijk heilig verklaard. Er moet nu een zwarte piet aangewezen worden. Ik denk dat Rob Baan (technisch directeur, red.) het kind van de rekening wordt. De rol van Van Marwijk bij het aantrekken en beoordelen van nieuwe spelers is mij niet duidelijk. Van Marwijk heeft het dit seizoen niet slecht gedaan met het beschikbare spelersmateriaal. Zijn vertrek lost niets op. Ik denk niet dat een andere trainer meer rendement uit dit Feyenoord haalt. Ik kan me voorstellen dat de voorzitter een signaal wil afgeven als het legioen onrustig wordt. Van den Herik mag ook best wat eisen van Van Marwijk en Baan, die een bovenmodaal inkomen verdienen. Maar een tweede plaats in de eredivisie? Misschien is een derde plaats geeneens realistisch. In AZ (derde op ranglijst, red.) zit meer voetbal dan in Feyenoord.''

Coen Moulijn, oud-speler Feyenoord en vaste bezoeker van de thuiswedstrijden: ,,Na drie of vier jaar bij een topclub moet een trainer weggaan. Dan is er nieuw bloed nodig. Van Marwijk heeft het de laatste jaren niet slecht gedaan bij Feyenoord. Hij heeft goede resultaten gehaald. Dit jaar is het moeilijker. Ik denk dat Van Marwijk zijn redenen heeft voor het niet opstellen van de buitenlandse aankopen. Je kunt je natuurlijk afvragen waarom altijd buitenlanders moeten worden gehaald, maar dat is een ander verhaal. Een tweede plaats in de competitie lijkt me niet realistisch met dit spelersmateriaal.''

Peter Bosz, oud-speler Feyenoord en oud-trainer De Graafschap: ,,De kritiek op Van Marwijk is onterecht. Zijn eventuele vertrek lost niets op. Een andere trainer zal echt niet meer punten pakken. Van Marwijk moet dit seizoen gewoon afmaken. De actie van Jorien van den Herik is niet nieuw. Dat is in het verleden ook al eens gebeurd bij Feyenoord. Het aankopen van spelers is een delicate zaak. Ik ken de processen niet die daaraan voorafgingen. Stel dat Van Marwijk had gezegd `die spelers moeten we kopen', dan vind ik het raar als hij ze niet opstelt. Maar dat weet ik dus niet. Een tweede plaats? Ik denk dat een derde plaats dit seizoen het maximaal haalbare is.''

Hans Kraay, oud-speler en voormalig technisch directeur Feyenoord: ,,Als je bij een topclub een paar wedstrijden niet presteert zoals verwacht, krijg je problemen. Ik hoop dat Van Marwijk en Baan hun nek kunnen redden, maar ik verwacht dat ze aan het eind van het seizoen vertrekken. Uitzonderingen daargelaten, heb je na twee tot vier jaar bij een topclub je tijd gehad als coach. Van Marwijk heeft goed gepresteerd in zijn periode bij Feyenoord. Misschien was het beter als hij aan het eind van het vorig seizoen naar Schalke was gegaan. Dan hadden we deze ellende niet gehad. Van den Herik laat zich niet zomaar citeren in de Feyenoord Krant. Misschien wilde hij de zaken op scherp zetten of waarschuwen. Ik begrijp zijn wrevel over de niet succesvolle aankopen, maar het was pijnlijk dat hij eerst de openbaarheid heeft gezocht zonder het intern te bespreken. Ik denk dat Lazovic (geblesseerd, kostte circa zes miljoen euro, red.) op termijn een goede aankoop is.''

Peter Houtman, oud-speler en stadionomroeper bij Feyenoord: ,,Nu het slecht gaat met Feyenoord en we in de competitie een straatlengte achter Ajax en PSV staan, moet je niet alles bij Van Marwijk neerleggen. Buitenlandse aankopen? Hij werkt elke dag met die jongens en weet dus echt wel wat er speelt en wie hij moet opstellen. Bert doet zijn stinkende best en heeft het prima gedaan bij Feyenoord. Toen we de UEFA Cup wonnen, liep iedereen met hem weg. Nu het kwalitatief niet zo goed is, wordt alles op een goudschaaltje gelegd. Dat is het opportunisme in de voetballerij. Het zijn roerige tijden in het stadion. Je merkt aan alle kanten dat de druk op Van Marwijk heel groot is. Een nieuwe trainer lost niets op, want een positief schokeffect is maar tijdelijk.''

    • Pieter de Vries