Van den Ende met sterrenkok in zaken

Anti-cyclisch ondernemen kan in economisch magere tijden verrassende zakelijke combinaties opleveren. Zo begint de koning van het massavermaak, Joop van den Ende, een nieuw restaurant met Robert Kranenborg, de voormalig chefkok-eigenaar van het Amsterdamse restaurant Vossius, dat dit najaar failliet ging.

Het nieuwe restaurant, dat `Le Cirque' gedoopt wordt, opent begin maart zijn deuren. Van den Ende wil er ,,niet financieel, maar inhoudelijk beter van worden''. Het bedrijf van Van den Ende, Stage Holding, verzorgt theatervoorstellingen, zoals de musicals Les Misérables, Aida en The Lion King, verkoopt kaartjes en exploiteert theaters, waaronder het Scheveningse Circustheater.

Kranenborg, die eerder kok was in het restaurant van het Amstelhotel, La Rive, waar hij twee Michelin-sterren had, streeft straks dezelfde kwaliteit na als in zijn vorige restaurants. ,,Je zou wel gek zijn als je niet probeert het beste te bereiken.'' Vossius had door de luxe opzet veel last van de slechte economische omstandigheden.

Kranenborg denkt op de nieuwe locatie minder last te hebben van de recessie. ,,De grote stroom mensen die het theater bezoekt, is geweldig. Ik hoef daar geen angst te hebben voor een halflege zaak.''

vraaggesprek : pagina 26