Trek een vissenhuid aan

Nog geen idee wat aan te trekken met Kerst? Waarom alleen zalm eten? Zalm aantrekken kan ook, meldt onze man op IJsland.

De Vikingen maakten al riemen en zakken van vissenhuiden. Eenvoudige tasjes of portemonnees van huiden van haaien en vissen zijn er al lang. John Galliano, topdesigner van Christian Dior, toonde in zijn collectie dit voorjaar voor het eerst van zalmhuid gemaakte schoenen. Wie een elegant vishuid-jacket wil aanschaffen, kan al langer in IJsland terecht: `Eggert Feldskeri' – letterlijk: Eggert Bontmaker – maakt ze van de huiden van (gekweekte) zalm en zeebaars.

Vooraan in zijn met overwegend klassieke bontjassen gevulde winkel in Reykjavik ligt zijn nieuwste creatie: een fraai, rood geverfd vissenhuidjasje, soepel en warm (er is ook zuivere wol en zijde in verwerkt) en `drie keer zo sterk als gewoon leer'. En, zegt Eggert er meteen bij: `Het ruikt niet naar vis. Het is de eerste vraag die ik altijd krijg.'

Jasjes als het uitgestalde rode exemplaar dat Eggert Johannsson, bontwerker sinds 1974, van 40 (halve) huiden van zeebaars en 30 van zalm maakte, vergt ook exclusief veel boter bij de vis – tussen 6.000 en 12.000 euro. Even kostbaar als een jasje van het kostbaarste sabelbont, afkomstig uit Rusland. De reden: de gebruikte speciaal geprepareerde vissenhuiden zijn extreem duur, tot 25 keer zo duur als gewoon leer.

Eggert: ,,Het was bijzonder moeilijk de huiden – van zalm, zeebaars, en ook meerval en gevlekte zeewolf (waarvan de Vikingen leer maakten) – zo te prepareren dat ze in allerlei kleuren geverfd kunnen worden. De traditionele leerindustrie is erg conventioneel. Een klein bedrijf in Saudarkrokur, een dorp in het noorden van IJsland, vond vier jaar geleden, na dertig jaar experimenteren, een goede maar kostbare methode. We kunnen nu bijna alle kleuren toepassen.'' Eggert, die zijn vishuidjasjes o.a. in de Verenigde Staten verkoopt, werkt ook lang aan zijn creaties. ,,Je wilt de huiden, elk met een individueel karakter, zo gebruiken dat er een eenheid ontstaat.''

In de modewereld is nu een kleine groep mensen, o.a. in New York, Engeland en Frankrijk, met Diors Galliano als belangrijkste designer, die het gebruik van vissenhuiden nastreeft, zegt Eggert. Zalmkwekers in IJsland of de Faerøer-eilanden (waar Eggert zijn zalmhuiden vandaan haalt) wachten belangstellend af. Maar massaproductie voor kleding zit er niet in. Niet meer dan 2 of 3 procent van de gekweekte zalm wordt voor fashion gebruikt, zegt de IJslandse bontwerker, die een kleine groep vaste klanten heeft.

Wie Eggerts jasjes te kostbaar vindt en met minder genoegen wil nemen, kan terecht bij de Londense firma Skini, die van vissenhuid gemaakte bikini's aanbiedt voor 200 pond sterling. Na een blik op een foto van de jeugdige slanke schoonheid die de twee kledingstukjes showt, schat Eggert: ,,Vijf of zes zalmhuidjes.''