TELEVISIE EN RADIO VOORKEUR ZONDAG

ACTUALITEITEN

Netwerk. Eerste aflevering van een serie over kinderen wier toekomst vijf jaar geleden uitzichtloos leek. In deze aflevering een portret van Julius uit Nairobi in Kenia die in de sloppenwijk Mathare woont. Ned.1, 20.15-20.50u.

RTL nieuws jaaroverzicht. Duizenden kijkers gaven via internet hun selectie van het belangrijkste nieuws van het afgelopen jaar. Met onder andere aandacht voor de oorlog in Irak, de bij een supermarkt op straat doodgetrapte Anja Joos, het jaarsalaris van Ahold-topman Anders Moberg, de zwangerschap van Máxima en de benoeming van Arnold Schwarzenegger tot gouveneur van Californië. RTL4, 21.30-22.30u. en herh. 31 december RTL5, 20.30-22.00u.

DOCUMENTAIRE

De laatste drankbestrijders. Over de geschiedenis van organisaties tegen misbruik van alcohol. Documentairemaakster Swanhilde de Jong ging in Friesland op zoek naar mensen die verbonden waren of nog steeds zijn met de blauwe beweging. Ned.1, 13.30-14.00u.

Tegenlicht: Circus Schwarzenegger. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.55-21.50u.

PRAATPROGRAMMA

IKON-live. Aandacht voor de belangstelling voor cultuur, religie en tradities bij twintigers en dertigers. Met o.a. muziek, filmpjes en jachtige dertigers op zoek naar bezinning. Ned.1, 16.20-16.58u.

AMUSEMENT & KUNST

De held van 2003. Finale van de verkiezing van De held van 2003. Uit de voorronden zijn zes helden in de finale gekomen. In het kerstconcert met optredens van o.a. Karin Bloemen, Stef Bos, Xander de Buisonjé en Edsilia Rombley wordt de naam van de held bekendgemaakt. Ned.1, 20.50-22.50u.

Close-up: God dobbelt niet. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.30-0.27u.

MUZIEK

Matinee: Opera. De opera De Zaak Makropoulos van Leos Janácek is in ons land slechts zelden te zien. De NPS maakte een registratie van de enscènering die Ivo van Hove vorig jaar realiseerde bij de Nederlandse Opera, waarbij het decor van Jan Versweyveld het thema van het verhaal symboliseert. Op het podium ligt een draaiende schijf, een klok, die de tijd aangeeft. Emilia Marty trekt zich van tijd niets aan, dankzij een levenselixer leeft ze al 337 jaar. Uiteindelijk geeft dat problemen bij een erfenis. Bij de afwikkeling wordt alles duidelijk over haar lange leven en kan Emilia Marty, een prachtige rol van Kristina Ciesinski, oplossen in licht. Ned.3, 13.03-15.10u.

FILM

.Great Expectations (David Lean, 1946, Engeland). Rijke, picturaal aantrekkelijke verfilming van Dickens' roman over de ontmoeting tussen een weesjongen en een ex-misdadiger, die als anonieme weldoener optreedt. Voorbeeldig geacteerd door John Mills en Alec Guiness. BBC2, 13.05-15.00u.

.The Mask of Zorro (Martin Campbell, 1998, VS). Antonio Banderas wordt door de gepensioneerde Zorro Anthony Hopkins opgeleid tot nieuwe gemaskerde held en zet zich in voor het onderdrukte Mexicaanse volk in een ondanks de milde zelfspot wat anachronistische swashbuckler. Veronica, 20.50-23.15u., met reclame.

.Dayareh / The Circle (Jafar Panahi, 2000, Iran/Zwitserland/It.). In Venetië met Gouden Leeuw bekroonde, derde film van regisseur Panahi (De witte ballon, De spiegel) is een vernietigende aanklacht tegen het gebrek aan vrijheid voor vrouwen in Iran. Film vertoont cirkel van vrouwen die zich in toenemende mate bewust zijn van hun onvrijheid en steeds lucider de regels trotseren. Een zeldzaam voorbeeld van een door en door humane film. Canvas, 22.50-0.20u.

.Stagecoach (John Ford, 1939, VS). Ford confronteert het ongerepte Westen met de vermeende zegeningen der civilisatie in essentiële westernklassieker die te boek staat als de eerste moderne (psychologische) western. Wraaklustige outlaw John Wayne begeleidt door Indianen belaagde postkoets van Claire Trevor, Thomas Mitchell, John Carradine en Donald Meek. Maandag, BBC2, 15.55-17.30u.

.An American Tail / Een avontuur met een staartje (Don Bluth, 1986, VS). Door Steven Spielberg geproduceerde tekenfilm van voormalige Disney-medewerker Bluth vertoont de allure van een ouderwets degelijk Disney-film. Russische muizenfamilie emigreert naar Amerika omdat daar geen katten zouden zijn. Maandag, Yorin, 17.25-18.55u., met reclame.

RADIO

De andere wereld van zondagmiddag. Onder meer gaat Esther Jacobs van de Donateurs Vereniging in debat met Jan Bouke Wijbrandi van de Novib en Marc Wortman van de Alzheimer Stichting over de steeds minder wordende tolerantie voor dak- en thuislozen. Verder aandacht voor de ontwikkelingen in China met China-analist Willem van Kemenade en sinoloog Leo Douw. 747AM, 13.02-15.00u.

Uit het nieuws. Gesprek met oud-politica, oud-radiomaker en oud-directeur van het Amsterdamse centrum De Balie, Andrée van Es. Radio 1, 21.02-22.00u.

Frank Zappa. Compilatie van de speciale uitzending die op 21 december 1990 n.a.v. de 50ste verjaardag van Frank Zappa werd uitgezonden. Donderdag 4 december was het 10 jaar geleden dat Zappa in zijn huis in Los Angeles op 52-jarige leeftijd overleed. Vandaag zou hij 63 zijn geworden. Ook aandacht voor de `instrumentale' Zappa. Radio 4, 21.30-24.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Eerste deel van het hoorspel Adam in Ballingschap van Joost van den Vondel (1587-1679). Met o.a. Hans Hoes, Trudy de Jong en Joop Keesmaat. 747AM, 23.00-24.00u.

DolceVita. Gesprek met psychologe en communicatiedesdkundige Suzanne Piët over de moderne beleveniseconomie, toekomst, roem, moed en ziekte. Maandag, 747AM, 8.30-10.00u.