TELEVISIE EN RADIO VOORKEUR ZATERDAG

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek met Anthony Swofford, schrijver van het boek Jarhead over zijn ervaringen als marinier tijdens de Golfoorlog van 1991. Ook een reportage over de jacht op amateurarcheologen die illegaal bodemschatten uit de oudheid opgraven. Ned.2, 18.22-19.05u.

Nova. Onder meer een reportage over de huisarts Harry Willems in de Rotterdamse wijk Delfshaven die toen hij 20 jaar geleden begon een bestand van 1.500 patiënten, voornamelijk Nederlandse patiënten had. Vandaag de dag heeft hij 3000 patiënten (70 procent allochtoon) uit zeker vijftig verschillende landen. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Natuurlijk: Waterlanders. Laatste aflevering van een serie over mensen die zeer nauw bij het water in ons land betrokken zijn. In dit deel gaat het om de rivier De Dommel in Brabant. In 1995 liep de A2 bij Den Bosch onder water en waren boerderijen in de omgeving alleen per boot bereikbaar. Ned.1, 17.40-18.05u.

PRAATPROGRAMMA

Het Lagerhuis. Bekende Nederlanders onder wie Theo van Gogh, Annemarie Jorritsma, Harry Mens, Tineke Netelenbos, Doekle Terpstra, Hans de Boer, Henny Stoel en Prem Radakishun debatteren over de groeiende armoede, de oorlog tegen terrorisme, de integratie van moslims en de groei van het aantal cosmetische operaties. Ned.3, 21.05-22.00u.

KUNST & AMUSEMENT

Beeldenstorm. Impressies van de door Henk van Os in het Groninger Museum samengestelde tentoonstelling van Russische landschapsschilders met werk van Ivan Sjisjkin, Isaak Levitan en Archip Koeïndzji. Ned.1, 17.30-17.40u.

Finale Gouden Loeki 2003. Rechtstreekse uitzending van de verkiezing van de Gouden Loeki 2003. In een grootse show worden de aanwezige gasten en kijkers meegevoerd in de wereld van de televisiereclame. Vol humor, informatie, nostalgie en spanning. Ned.2, 20.45-21.42u.

Inside the Osmonds. Amerikaanse biografische film over de Osmond Brothers. Het begin van de jaren '70 in Amerika wordt gekenmerkt door rock & roll, oorlogsprotesten, vrije liefde en tegenculturen. Vier broers uit de religieuze familie Osmond vormen de Osmond Brothers. VRT, 21.35-23.04u.

Jochem Myjer. Registratie van de show Adéhadé van cabaretier Jochem Myjer waarin hij spot met het hyperactiviteitssyndroom ADHD en de populaire cultuur. Met imitaties, grappen, piano- en vioolspel, springen en zingen, flitst Myjer van het ene naar het andere onderwerp. Ned.3, 22.55-23.48u.

FILM

.Lawrence of Arabia (David Lean, 1962, Engeland). Klassieker blijkt een zeer moderne film te zijn en minder mechanisch-spectaculair dan de huidige avonturenfilms. Peter O'Toole bereikte sterstatus dankzij rol van legendarische Britse officier (1888-1935). Ook met Omar Sharif, Alec Guinness, Anthony Quinn. VRT, 14.15-17.45u.

.Willy Wonka and the Chocolate Factory (Mel Stuart, 1971, VS). Verfilming van Roald Dahls Sjakie en de chocoladefabriek over een geheimzinnige snoepmagnaat en een magisch Luilekkerland. Met Gene Wilder en de song `Candy Man'. Net5, 17.35-19.30u.

.Indiana Jones and the Temple of Doom (Steven Spielberg, 1984, VS). Ook de tweede Indiana Jones-film (na Raiders of the Lost Ark) is een overrompelende en grootscheepse avonturenfilm. Archeoloog Harrison Ford maakt korte metten met heidense Inca-rituelen in een der lucratiefste Amerikaanse film aller tijden. Net5, 21.00-23.15u., met reclame.

.Iris (Richard Eyre, 2001, Engeland/VS). Biopic over de Engelse schrijfster Iris Murdoch, die in 1999 aan de ziekte van Alzheimer overleed, en haar man John Bailey. Heden en verleden worden hard op elkaar gesneden: de film toont het verloop van Murdochs ziekte, van de eerste vergeetachtigheid tot het laatste onbegrijpelijke gebrabbel, maar ook het ontluiken van de liefde tussen Murdoch en Bayley in de vroege jaren vijftig in Oxford. Mooi spel van Judi Dench als de oude en Kate Winslet als de jonge Murdoch. BBC2, 22.25-23.55u.

.Ricochet (Russell Mulcahy, 1991, VS). Harde actiefilm met intelligent, maatschappijkritisch scenario dat mede werd geschreven door Menno Meyjes. Ontsnapte psychopatische moordenaar John Lithgow bouwt kafkaesk netwerk van beschuldigingen op rond de ambitieuze Denzel Washington, die hem destijds arresteerde. De vieste ratten in het labyrint zijn de televisiejournalisten. VRT, 23.45-1.22u.

.Mifunes sidste sang / Mifune's Last Song (Søren Kragh-Jacobsen, 1999, Den./Zw.). Na Festen en Idioterne de derde Dogma-film gaat losjes met de manifest-regels om. Betrekkelijk lichte romantische komedie brengt een hoer met een gouden hart, een ambitieuze yup, een achterlijke broer en een opstandige tiener samen in een vervallen boerderij op een afgelegen eiland. De titel verwijst naar de vermaarde Kurosawa-acteur Toshiro Mifune. Ned.3, 23.48-1.25u.

RADIO

Tema. Aandacht voor de positie van gehandicapten in ontwikkelingslanden met onder anderen Mark Raijmakers van de Dutch Coalition on Disability and Development (DCDD) en Mariet Mulders van de hulporganisatie Cordaid. 747AM, 14.02-16.00u.

Opera Live: Samson. Inleiding een rechtstreeks uit het Muziektheater in Amsterdam Samson, het oratorium van Georg Friedrich Händel. Een coproductie van De Nederlandse Opera en Onafhankelijk Toneel. Met medewerking van tenor John-Mark Ainsly als Samson en sopraan Judith Howarth als Dalila. Radio 4, 19.02-23.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met stand-up comedian Jan Jaap van der Wal. Radio 1, 0.04-1.00u.