Stijf

De Meesterklasse draaide uit op een echec voor 't Onstein, nota bene kandidaat voor de titel. Het eerste team, met internationals als Jansma, Verhees en Maas, eindigde stijf onderaan en is gedegradeerd. Wie het lot van het ruim-hartig door Hans Melchers gesponsorde team had voorspeld, moet zijn vooruitziende blik beslist converteren op de optiebeurs. Melchers zelf is des duivels. natuurlijk is hij kwaad op Erik Oltmans, die, als partner van Anton Maas, zijn team halverwege de competitie onder mysterieuze omstandigheden in de steek had gelaten. Maar ook voor teamcaptain Maas heeft Melchers geen goed woord over: ”Het is niet de eerste keer dat Maas geen goede vervanger had.”

In januari luiden de halve finales: Modalfa-Star en Crash-'t Onstein 2. Dus ook geen De Lombard, ondanks zijn twee kernploegparen. Onderstaand spel komt uit de wedstrijd tussen Crash en De Lombard. Het laat het falen zien van Lombardspeler Vincent Ramondt, die ooit nog eens de afspeelprijs van het jaar won.

N/Allen

Noord

schoppen H V 6 2

harten B 4 2

ruiten V 8

klaveren B 9 7 6

West

schoppen A B 10 9 7 5

harten H 9 7 6

ruiten -

klaveren 10 8 4

Zuid

schoppen 3

harten A

ruiten A H B 10 9 7 5 3

klaveren H 3 2

Oost

schoppen 8 4

harten V 10 8 5 3

ruiten 6 4 2

klaveren A V 5

Ramondt opende de zuidhand met 5 ruiten, waar het bij bleef. West startte met harten voor het aas van zuid, die meteen schoppen speelde. West won het aas en ging door met harten. Ramondt troefde, incasseerde ruiten A en ruiten V en wilde op de hoge schoppens twee klaververliezers uit de hand weggooien. Oost troefde de derde schoppen af en Ramondt was down. Op de andere tafel liet Ricco van Prooijen van Crash zien hoe het wèl moest in hetzelfde contract. Hij had echter een extra aanwijzing. Van Prooijen had als zuid met 1 ruiten geopend, zodat west 1 schoppen kon spelen. Na de hartenstart tegen 5 ruiten, speelde Van Prooijen eveneens schoppen. West won, zuid troefde de volgende harten, stak in ruiten over en speelde harten H en harten V. Oost troefde die laatste kaart, Van Prooijen troefde over, kwam met troef in dummy en speelde klaveren naar de heer: elf slagen.

    • Jan van Cleeff