Schorsing van acht maanden voor Ferdinand

De Engelse voetbalbond (FA) heeft Rio Ferdinand voor acht maanden geschorst omdat hij op 23 september ontbrak bij een dopingtest. Als de straf blijft gehandhaafd mist de verdediger van Manchester United het EK in Portugal.

Naast de forse schorsing legde een disciplinaire commissie van de bond hem een boete van bijna 72.000 euro op. De FA veroordeelde hem wegen het ,,missen of weigeren'' van de dopingtest. De international is met steun van Manchester United onmiddellijk na het vonnis in beroep gegaan.

De 25-jarige Ferdinand ontkent ooit verboden middelen te hebben gebruikt. Na de gemiste dopingtest onderging hij 36 uur later alsnog een controle op illegale producten. Die test viel negatief uit.

De FA legde Ferdinand wegens de geruchtmakende kwestie al wel een speelverbod op voor de beslissende kwalificatiewedstrijd van Engeland op 11 oktober in en tegen Turkije (0-0). Die maatregel leidde bijna tot een staking bij de andere internationals. Ferdinand zou met deze straf ook het eerste kwalificatieduel voor het WK niet kunnen meedoen.

Manchester United bleef hem de laatste maanden als speler gebruiken. Dat beleid werd onder anderen door de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, Sepp Blatter, hevig bekritiseerd.

De clubleiding van United reageerde verbolgen op de uitspraak. ,,Wij zijn uiterst teleurgesteld in dit ongekend meedogenloze vonnis dat een hoger beroep onvermijdelijk maakt'', aldus directeur Maurice Watkins. Niet alleen de landskampioen, ook de Engelse spelersvakbond voor beroepsvoetballers PFA staat achter Ferdinand.

Dick Pound, directeur van het wereld antidopingbureau WADA, meent dat Ferdinand nog met clementie is behandeld. ,,Deze schorsing is slechts een derde van de maximale uitsluiting van twee jaar die in theorie kan worden opgelegd'', aldus Pound. ,,Ferdinand is dus netjes behandeld, hij heeft niets te klagen.''

De straf valt een maand korter uit dan de schorsing die Eric Cantona in 1996 kreeg voor het belagen van een supporter en de sanctie die Chelsea-doelman Mark Bosnich moest incasseren voor een positieve dopingtest.