Plan `Rotterdam zet door' verdient een pluim 1

Hoe ver is NRC Handelsblad van Rotterdam afgedwaald? Dat is de reactie na het lezen van het hoofdartikel `Werkstad' van 2 december. Als het hoofdprobleem van Rotterdam de monocultuur van de haven is, welke andere problemen worden dan niet genoemd? Dit is een onzorgvuldige benadering.

De stad implodeert uit onmacht: zonder fikse maatregelen die buiten de competentie van het stadsbestuur liggen haalt nieuw stedelijk beleid weinig uit. Specifieke beleidsmaatregelen helpen wel, maar zijn steeds minder effectief, gewoon omdat `het verhaal van de kraan en het dweilen', al jarenlang opgaat.

Goedwillende woningcorporaties en tramconducteurs alleen helpen steeds minder. Het is triest te moeten zien dat de stad massaal door Rotterdammers wordt verlaten, want de meest voor de hand liggende conclusie van heel veel autochtonen is simpel: weet je wat ik doe? Ik vertrek.

Het hoofdartikel slaat de plank flink mis. Wat is er zo absurd aan het instrument van de huisvestingswet? Het gaat bepaald niet te ver om buitenlanders en de huidige problematiek los te zien: waarom noemt de krant geen percentages? Ik ben geen uitgesproken fan van `Leefbaar Rotterdam' of van het dagelijks bestuur van deze stad, maar als er één gremium is dat (eindelijk) zijn nek uitsteekt met een praktisch concreet (Rotterdams) plan en daar een grote pluim voor verdient, dan is het dit college.

    • J.A. van Heel