Loeki Stardust Quartet:

Terugkijkend op het muziekjaar 2003 zien we dat 2003 het jaar was van het 25-jarig jubileum van het Loeki Stardust Quartet. Het Nederlandse kwartet begon in 1978 met een extra hippe naam als tegenwicht tegen het extreem tuttige imago van de vier bespeelde instrumenten: blokfluiten waarmee een normale jongere niet dood wil worden aangetroffen. Maar blokfluiten bestaan in soorten en maten. Een basblokfluit kan wel manshoog zijn en daarmee sjouwen en daarop blazen lijkt zelfs bijzonder mannelijk en stoer.

Blokfluiten zijn zeer antiek instrumentarium, maar het dwarse Loeki Stardust Quartet presenteert zich als óók eigentijds. Het won in 1978 het Musica Antiqua Concours in Brugge, al speelde het – tegen de regels in – muziek van Stevie Wonder. De jubileum-cd Fugue Around The Clock is al even onconventioneel: fuga's uit zes eeuwen, Bach, Brahms en Sjostakovitsj ontbreken niet. Volgens een enkele kenner zit er hier en daar een vals nootje tussen, maar daarop letten we in de feestvreugde niet.

Loeki Stardust Quartet

Fugue Around The Clock

CCS 19498

    • Kasper Jansen