Libië staakt ontwikkeling kernwapens

Libië heeft toegezegd af te zien van de productie van massavernietigingswapens en alle programma's ten behoeve van de ontwikkeling van deze wapens te zullen staken.

Dat heeft de Libische leider Moammar Gaddafi aan de Britse premier Tony Blair toegezegd, zo zei deze gisteren. ,,Deze beslissing is een historische en moedige beslissing en ik verwelkom hem'', zo zei Blair. Gaddafi heeft de Britse premier toegezegd dat het ontmantelingsproces ,,transparant en te verifiëren'' zal zijn. In een verklaring bevestigde het Libische ministerie van Buitenlandse Zaken de beslissing. Volgens de verklaring heeft Libië ,,zijn beslissing uit eigen vrije wil'' genomen.

Ook de Amerikaanse president Bush verwelkomde de beslissing van Libië. ,,De belofte van kolonel Gaddafi, zodra deze is nagekomen, zal ons land veiliger maken en onze wereld vreedzamer'', aldus Bush. De Verenigde Staten verdachten Libië er al lange tijd van een geheim chemisch- en biologisch wapenprogramma te hebben, en schaarden het land vorig jaar in de zogenoemde `As van het Kwaad'. Libië ontkende tot dusver een wapenprogramma te hebben.

Britse functionarissen zeiden gisteren echter dat Libië vergevorderd was bij het maken van een kernbom. Een Brits team was ,,aanzienlijke hoeveelheden van een chemisch middel'' getoond. Volgens een Amerikaanse functionaris werkte Libië samen met Noord-Korea aan massavernietigingswapens.

Premier Blair zei dat de belofte van Libië volgt op negen maanden onderhandelen. ,,Libië klopte in maart bij ons aan na de succesvolle onderhandelingen over `Lockerbie' om te zien of we de zaak over massavernietigingswapens op een zelfde, eensgezinde manier konden oplossen'', zo vertelde Blair, die aangaf dat Libië nu weer lid van de internationale gemeenschap kan worden. ,,Regeringsleiders die afstappen van hun pogingen om biologische, chemische en nucleaire wapens te krijgen, vinden de weg vrij naar betere relaties met de VS en andere landen'', zo zei Bush.

In september hief de VN-Veiligheidsraad al de sancties tegen Libië op nadat het land beloofde 2.7 miljard dollar te betalen aan de families van de slachtoffers van de bomaanslag op een Pan Am-vliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988.