Kruideniersland ontdekt slimme student

DUITSLAND WORDT economisch hervormd. Dat wil zeggen dat de voorgenomen belastingverlaging dankzij de christen-democratische oppositie voor tweederde uitgevoerd wordt. Dat scheelt bezuinigen op subsidies, want lenen is voor de christen-democraten uit den boze en subsidies zijn haar nog heiliger dan ze voor de rood-groene coalitie zijn.

DUITSLAND IS met subsidies gezegend. Alleen al de verlieslijdende mijnen kosten de Duitse belastingbetaler jaarlijks 3,5 miljard euro. De derde economie ter wereld: gevangene van kleinmoedige politici, aangedreven op gesubsidieerde steenkool.

HET STAATSBEDRIJF Electricité de France moet van Brussel bijna 1,2 miljard euro aan oneerlijk belastingvoordelen aan de Franse staat terugbetalen. 't Zou fatsoenlijk zijn als die het geld aan de Franse belastingbetaler teruggaf.

PARMELAT, met 130 dochters in 30 landen het Enron van Italiaanse makelij, blijkt helemaal geen 4 miljard euro in kas te hebben die het wel zei te hebben. Wel zeker is de schuld van 6 miljard euro.

WORLD ONLINE, met een kas van 2 miljard euro destijds voor 4 miljard euro door Tiscali gekocht, dat wil zeggen met aandelen-Tiscali gekocht die nu nog maar 1 miljard euro waard zijn, dus voor een koopje gekocht – moet van de rechter aan 10.000 beleggers schadevergoeding betalen wegens misleiding: naar schatting 100 miljoen euro. Dat kan er wel af, al gaat Tiscali in beroep.

DE RECHTER vindt dat de internetprovider (lees: topvrouw Nina Brink) heeft gelogen, nu ja, onrechtmatig gehandeld door via de media de indruk te wekken dat zij haar aandelen in het bedrijf niet had verzilverd, hoewel ze dat een paar maanden eerder wel had gedaan – tegen afbraakprijs.

Blijft de vraag waarom beleggers haar moesten geloven als in de emissiebrochure staat dat zij dat niet moesten doen, dat wil zeggen alleen de brochure moesten geloven, die overigens door de rechter volkomen correct is bevonden.

BALLAST NEDAM, Bam, Heijmans, VolkerWessels, Koop, Dura Vermeer, vrijwel de hele Nederlandse bouwwereld is wegens verboden kartelafspraken aan de schandpaal genageld. De mededingingsautoriteit heeft wegens de bouwfraude 22 bouwbedrijven in totaal 100,8 miljoen euro boete opgelegd.

Vergelijk dat met de VS, waar de financiële toezichthouder één beleggingsfonds wegens fraude 250 miljoen dollar restitutie en 350 miljoen dollar tariefsverlaging oplegt.

Klein land, kleine boetes.

BRUSSEL DAAGT de Nederlandse staat voor de rechter. Het `gouden aandeel' in zowel KPN als TPG, dat de staat het vetorecht over vitale beslissingen geeft, wordt door Brussel in strijd geacht met het Europese verdrag over het vrije kapitaalverkeer.

Niet door Nederland. Nederland vindt het een ,,normaal instrument''. Maar was dat niet juist het argument van Duitsland en Frankrijk om het Europese verdrag over de begrotingsregels terzijde te schuiven waartegen Nederland zo te hoop liep?

CHINA WEET met zijn staatsaandelen wel raad. Ze worden in Hongkong en New York massaal te gelde gemaakt. Alsof de hype van 1997 zich nooit heeft voorgedaan, zo geestdriftig storten beleggers hun geld. Maar opnieuw dreigt het geld in de bodemloze put van het Chinese staatskapitalisme te verdwijnen. En opnieuw lijkt de belegger gretig in de Chinese val te trappen.

UNIVERSITEITEN mogen straks meer collegegeld voor topopleidingen vragen. Dat moet slimme, buitenlandse studenten aantrekken.

Tot nu toe trekt Nederland vooral nutteloze, dure immigranten aan. Slimmerikken die niet uit de EU, maar zeg uit China komen, moeten tweemaal zo veel geld betalen. Gemeenten vragen nog eens buitensporig hoge leges aan deze studenten. Slimme Chinese studenten willen wegens het achterlijke Chinese onderwijs graag in het buitenland studeren. Nederland, kruideniersland, ontdekt ze nu ook. En zijn eigen, ware aard.

    • Paul Friese