KIP ETEN IN CUBA

Wat een raar stuk over Cuba schrijft Mariano Slutzky (Leven 13 dec). Wij waren nog in Cuba in september van dit jaar en hebben geen enkele moeite gehad Cubaanse pesos te bemachtigen, danwel plaats te nemen in de `gewone' bus. Op dit gebied is ons helemaal niets verboden omdat wij toerist waren. Wij zijn dus overal aangekomen waar wij wilden zijn en hebben op die manier ampel mogelijkheid tot avontuur gehad. Bovendien hebben wij in riante casa particolares gelogeerd a raison van 10 tot 15 dollar per nacht (inclusief eigen badkamer en patio) en dus vonden wij het helemaal niet nodig te gaan zeuren wegens de aparte kosten voor een ontbijt (3 dollar) of avondmaaltijd (5 dollar). Wie naar Cuba gaat raden wij sowieso aan niet in een restaurant te eten, maar bij de gastheer thuis de maaltijd te gebruiken, aangezien men dan zowel kip, als vis of kreeft, danwel biefstuk krijgt met ten minste twee soorten groenten, salade en fruit tezamen met de red beans `n rice waar Slutzky over spreekt. Toeristen hebben het dus helemaal niet `moeilijk' op Cuba, zoals Slutzky schrijft, en sowieso, wat is er zo moeilijk wanneer jij een zak vol dollars hebt en je gastheer niet? Uiteraard zou je je dan nog druk kunnen maken over de wisselvallige elektriciteit, zoals Slutzky, die naar eigen zeggen op zoek was naar `avontuur', vervolgens doet. Wat een gezanik!

    • Pleun van Vliet Amsterdam