Kerstbach

Een op de drie Nederlanders weet niet dat met Kerstmis de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd. En zelfs van de gelovige christenen is een op de vijf daarvan onkundig, volgens een onderzoek van de NCRV. Herdertjes bij nachte, engelenkoren boven Bethlehem, de stal met os en ezel omdat voor Jozef en Maria geen plaats was in de herberg: het christelijk geloof blijkt in Nederland slechts zeer gedeeltelijk te zijn ingeburgerd. Kerstmis wordt geassocieerd met kerstboom, kaarsen en kalkoen, niet met het kerstkind dat de wereld met Pasen zal verlossen. Vooral voor dat soort Nederlanders is er de prachtuitgaaf in rood fluweel van het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach (1685-1750), schitterend en gepassioneerd uitgevoerd o.l.v. Jos van Veldhoven door de Nederlandse Bachvereniging en begeleid door een fraai boekje over kerstmis, het kerstkind en het Weihnachtsoratorium, waarvan de muziek zo vaak lijkt op die van de Matthäus en de Johannes Passion. Die oratoria van Bach gaan over lijden en sterven van Christus op Golgotha op Goede Vrijdag. Ik hoef niet door te gaan voor wie daarvan iets weet, heeft het wel zin om door te gaan voor wie daarvan niets weet?

Weihnachtsoratorium: Channel Classics CCS SA 20103 (2 cd)

    • Kasper Jansen