Jongenslol

De wereld is een betere plaats geworden sinds Missy Elliott en Timbaland zich er mee zijn gaan bemoeien. De twee oude vrienden uit West-Virginia hebben samen het aanzien van de hiphop veranderd met hun produkties voor anderen, van Destiny's Child tot Aaliyah, Ludacris en Justin Timberlake. Dankzij Timbaland en Missy bestaat er nu ook minimalistische hiphop. Bovendien onderzoeken zij graag allerlei exotische ritmes en invloeden op hun dansbare merites. Dat leidt tot spaarzame instrumentaties met ritmes die je totnogtoe in hiphop niet tegenkwam: Indiase ritmiek, gevoelige handclaps, kreupele percussie of een tot beat verwerkte schreeuw.

Zowel Timbaland als Missy Elliott maken ook muziek onder hun eigen naam. En al is Missy daarmee al veel bekender, Timbaland houdt vol. Samen met zijn schoolvriend en rapper Magoo is hij inmiddels toe aan een derde cd: Under Construction Part II. Anders dan Elliott blijft Timbaland (echte naam: Tim Mosley) vocaal op de achtergrond. Op zijn cd's wordt de rap verzorgd door Magoo en gaststerren als Bubba Sparxxx, Brandy, Wyclef Jean. Al is Magoo als rapper goed genoeg om de weelde van Timbalands producties te kunnen dragen. Magoo klinkt soms net gemeen verleidelijk als Snoop Dogg, en in andere nummers is hij de diep gebronste verteller uit het Zuiden.

Want de bakermat van deze hiphop is niet hyper en hectisch als die uit New York, of gevaarlijk als die uit Los Angeles. Timbaland en Magoo bieden in 16 liedjes een ontspannen beeld van het leven, met genoeg ruimte voor seksueel vertier – getuige de vele `babygirls' – en jongenslol. Niet voor niets introduceert Magoo zichzelf in `Shenanigans' als ,,a dirty South nigger from the streets''. Al zijn de instrumentaties voortgebracht door electronica, in de liedjes lijkt het landleven door te klinken. Is dat een sample van een kakelende kip? Horen we daar de `holler' van de mannen op het veld? In de muziek van Timbaland en Magoo kan alles. En gelukkig kwam ook Missy Elliott nog even langs voor het hoogtepunt van de cd: haar bizarre vocalen in het broeierige `Cop That Disc'.

Timbaland & Magoonder Construction Part II. (Pias 481.0114)

    • Hester Carvalho