John de Mol bij Telefónica weg

Mede-oprichter John de Mol vertrekt voortijdig bij televisieproducent Endemol. Hij heeft dit besluit genomen na grote onenigheid over het benoemingsbeleid van het Spaanse moederbedrijf Telefónica.

De Mol is vanaf begin 2005 vrij om een nieuw, vergelijkbaar bedrijf te stichten of over te stappen naar een concurrent. Het vertrek van De Mol werd gisteren door Endemol bekendgemaakt, nadat twee weken geleden Telefónica onverwachts aankondigde dat Endemol-bestuursvoorzitter Aat Schouwenaar wordt vervangen. Het vertrek van De Mol is vooral opmerkelijk, omdat in financiële kringen in Madrid wordt aangenomen dat Telefónica Endemol weer van de hand wil doen.

John de Mol bleef na de koop van Endemol door Telefónica in principe tot eind 2005 als chief creative officer een belangrijke drijvende kracht achter Endemol. In een schriftelijke verklaring laat hij nu weten dat hij het bedrijf zal missen, maar dat zijn vertrek ,,beter voor alle betrokkenen'' is. Achter deze woorden gaan de contouren schuil van een felle ruzie die uitbrak na de plotselinge benoeming door Telefónica-topman Cesar Alierta van de Spanjaard Joaquín Agut als de nieuwe topman van Endemol. Deze benoeming maakt deel uit van een grote reorganisatie binnen Telefónica.

Daarmee werden de afspraken geschonden die waren gemaakt bij de overname van Endemol in het jaar 2000. Daarin stond dat de bestuursvoorzitter in onderling overleg benoemd zou worden. ,,Als jullie je niet aan de afspraken houden, dan hoef ik dat ook niet te doen'', zou De Mol volgens de Endemol-woordvoerder Thomas Notermans hebben geredeneerd.

Met een mogelijke boete voor het schenden van de afspraken als een stok achter de deur werd de afgelopen weken hard onderhandeld tussen De Mol en Telefónica. ,,Er is hier geredeneerd: of je gaat een juridische strijd aan waarin je sterk staat, of je komt er in goed overleg uit'', aldus Notermans. Beide partijen zouden uiteindelijk akkoord zijn gegaan met een schikking waarbij De Mol het bedrijf per 1 mei aanstaande verlaat, met een mogelijke verlenging tot eind 2004.

Vanaf begin 2005 is De Mol ontslagen van zijn non-concurrentiebeding en de daarbij behorende boeteclausule. Schouwenaar vertrekt uiterlijk in maart volgend jaar. Op verzoek van bestuursvoorzitter Alierta van Telefónica neemt hij zitting in de raad van commissarissen van Endemol.

    • Steven Adolf