In Servië wordt nog steeds gemanipuleerd

Al maanden staat de Servische politiek in het teken van wederzijds moddergooien, van beschuldigingen en tegenbeschuldigingen die nooit worden hardgemaakt. Tot deze week. En prompt blijkt hoezeer in het nu zo democratische Servië de politieke cultuur nog in het teken staat van fraude, bedrog en manipulatie.

Op 22 juli ontsloeg het Servische parlement de gouverneur van de Servische Nationale Bank NBS, Mladjan Dinkic, en koos een opvolger. De regerende Democratische Partij (DS) wilde al maanden van de internationaal hoog aangeslagen Dinkic af, niet alleen omdat hij zich bij de oppositiepartij G17 Plus – de partij van de radicale hervormers – had aangesloten, maar ook omdat hij weigerde de gaten in de Servische begroting te dichten door dinars bij te drukken. Bij de stemming waren 126 van de 250 parlementariërs aanwezig. Dat was exact het quorum dat nodig was voor een rechtsgeldige stemming.

Begin september beschuldigde de weggestuurde Dinkic de DS van fraude. Eén DS-parlementariër, Neda Arneric, een bekende actrice, was op 22 juli niet in het parlementsgebouw aanwezig, beweerde hij. Sterker: ze was niet eens in het land. Ze was op 16 juli met haar man naar Bodrum in Turkije gevlogen voor een vakantie, en ze was pas op 27 juli teruggekeerd. Dinkic produceerde de passagierslijst van de chartervluchten en twee getuigen om zijn bewering te staven. Iemand anders, aldus Dinkic, had met Arneric' stemkaart gestemd. Dat mag niet. En dus was de stemming ongeldig: er was géén quorum, op 22 juli.

De DS ontkende kwaad. Partijwoordvoerder Aleksandar Radosavljevic zei dat Arneric speciaal voor de stemming naar Belgrado was teruggekeerd. Hij toonde de tickets voor die vlucht – maar liet ze niet van dichtbij zien. De actrice zelf verwaardigde zich niet op de zaak in te gaan. ,,Ik ben niet geïnteresseerd in schandalen.''

Maandenlang bleef de DS bij haar lezing. Tot zondag Boris Tadic, tweede man van de DS, op de televisie ruiterlijk toegaf dat Arneric wel degelijk aan een Turks strand lag en dat iemand anders haar stemkaart had gebruikt. Tadic bood Arneric – niet het maandenlang bedrogen Servische publiek, of de listig verdreven Dinkic – zijn excuses aan, want ze wist op dat verre strand niet dat haar stemkaart werd misbruikt. Toen pas bekende ook Arneric de zaak te hebben beduveld.

Sindsdien is de motregen van onthullingen niet meer opgehouden. Drie parlemetariërs van de sociaal-democratische partij en een christen-democraat, zo werd deze week bekend, waren óók niet op 22 juli bij de stemming geweest. Ook hun stem werd valselijk uitgebracht. Het quorum van 22 juli is bij geen stukken na gehaald.

Dinkic zei niets. De plaatsvervangende leider van G17 Plus is formeel gezien nog altijd NBS-gouverneur, maar zal die functie niet kunnen opeisen – zover gaat de eerlijkheid namelijk niet.

DS-woordvoerder Radosavljevic trad donderdag toch maar af. Hij bood excuses aan voor zijn verontwaardigde ontkenningen. Hij had indertijd ,,de verkeerde informatie'', zei hij. Waaróver, dat zei hij niet. En of hij zelf die tickets van Arneric van dichtbij had bekeken, dat zei hij ook niet.