Gevallen Engelen

Lezers die geen geld meer in aandelen durven te stoppen, maar sparen, voelen zich bekocht omdat ze weinig rente ontvangen. Sommigen vermoeden een wereldwijd complot achter die lage rente, maar dat is niet zo. Rente is de huur die je ontvangt voor het tijdelijk afstaan van je geld. Zijn er veel verhuurders (aanbod) en weinig huurders (vraag), dan dalen de prijzen, de rente. Tel daarbij op de verwachte geldontwaarding in de komende jaren (hoe erg wordt je verhuurde huis uitgewoond?) en je hebt ruwweg de tegenwoordige (markt)rente van circa 3 procent. Die kan zelfs dalen tot 0 procent, blijkt in Japan, waar de vraag naar geld en de economie stagneren en er amper inflatie is. Er is een innige relatie tussen de verschillende soorten rente en de economie.

Lezers zijn naarstig op zoek naar meer rente of rendement, liefst zonder risico's, omkijkzorgen, kennis en ervaring. Dat kan niet. Wie wat wil verdienen, moet risico nemen en weten wat hij doet. Hoewel? Er zijn elegante constructies denkbaar die lijken op sparen met een vleugje spanning. Die gaan er niet vanuit dat je je spaargeld overhevelt naar een ander beleggingsmiddel, maar nemen de rente die je in een jaar incasseert om mee te spelen. Of iets meer dan de rente. Zo blijft je hoofdsom (bijna) intact, maar je rente gaat naar 0 procent, als het ware. Hoe werkt dat?

Stel je bezit 20.000 euro, die je de komende jaren niet nodig hebt. Die staan op een renterekening, zitten in obligaties of in een ander product, bijvoorbeeld tegen 4 procent per jaar. Er komt dus elk jaar 800 euro rente vrij: 4 procent van 20.000. Die gaan in aandelen. Maar in welke? Dat kan een beleggingsfonds zijn, bijvoorbeeld door daar elke maand domweg 65 euro in te stoppen; dat heet middelen. Of je koopt er eens per jaar aandelen van individuele ondernemingen voor. Maar welke? Dat hangt af van de spanning die je zoekt en de beschikbare (rente)middelen.

Je kan kiezen voor degelijke bedrijven, als die al bestaan, maar daarmee verdwijnt de spanning van deze constructie.

Een tweede keus betreft onder meer de aandelen ABN Amro, Aegon, Fortis, ING, Koninklijke Olie en Wolters Kluwer. Die geven per jaar een dividend dat bij de huidige koersen boven de veronderstelde 4 procent spaarrente ligt, maar of het dividend in de toekomst zo blijft (kan stijgen of dalen), weet je niet. Daarbij kan zo'n aandeel in waarde stijgen, wat extra rendement oplevert. Een prima keus derhalve, maar niet spectaculair. Wat dan?

Er is een groepje beursbedrijven waarvan de koers de afgelopen twaalf maanden fors kelderde. Gevallen engelen, waar de krant bijna dagelijks over schrijft. Ahold min 50 procent, slotkoers donderdag 5,81 euro, komt met emissie, dus verwatering van het aandelenkapitaal. Hagemeyer min 70 procent, 1,95 euro, ook een emissie. Van der Moolen min 70 procent, 6,20 euro, hangt boete boven het hoofd, rechtszaken dreigen. Geen wonder dat de koers van deze aandelen fors daalde, vergeleken met recente hoogtepunten.

In die relatief lage koersen (dat weet je niet zeker) schuilt voor iemand met slechts 800 euro per jaar om te beleggen een voordeel, want je koopt nu meer aandelen voor je geld dan voorheen. Maar komt het ooit weer goed met Ahold, Hagemeyer en Van der Moolen? Tja. Als dat niet zo is, weet je wel precies hoeveel je verlies bedraagt en je hoofdsom blijft toch intact. Komt het goed, dan kunnen de koersen aanzienlijk stijgen plus nog een dividend(je), wat jaren kan duren, maar dat is in deze opzet geen bezwaar.

Deze strategie kan je verder verfijnen door een mandje met Gevallen Engelen te formeren. Daarvoor is 800 euro wat aan de lage kant. Vandaar de suggestie er niet één, maar vijf jaar rente in te stoppen; in totaal 4.000 euro. Of circa 1.300 euro per aandeel. Wie meer wil investeren, neemt meer dan de rente op van zijn spaargeld, wat het risico licht verhoogt. Een interessant punt is dat deze aandelen de komende tijd flink zullen fluctueren. Je hoeft dus niet jaren af te wachten, maar kunt met actief kopen en verkopen het rendement een beetje opkrikken.

Het is niet nodig om dit alles binnen een of enkele dagen op te zetten. Neem er de tijd voor, want de koersen kunnen verder dalen. Dit vraagt engelengeduld.

    • Adriaan Hiele