Geheim adresje

In Antwerpen maakt Joep Habets kennis met de cuisine parlante.

Al jaren koesteren wij een geheim adresje. Als u het niet verder vertelt: restaurant Maritime aan de Suikerrui 4 in Antwerpen. Onze voorkeur wekt verbazing bij Antwerpse vrienden, want Maritime is een ietwat oubollig restaurant in een doorgaans met toeristen vergeven straat. Bruin hout, balken in het zicht, warmrood tafellinnen en tinnen onderborden bepalen de sfeer. Vroeger lagen er ook nog kanten kleedjes.

Het restaurant is krap bemeten. Je eet er schouder aan schouder traditionele Belgische restaurantgerechten als kaaskroketten, tomaat met grijze garnalen, paling, kreeft Belle Vue, entrecote met bearnaisesaus en mosselen. Op de tafels staan mandjes met sneden grijs brood en verpakte botertjes. Onze Antwerpse vrienden zeggen dat er ter plaatse zo veel andere zaken zijn die een verantwoord vormgegeven interieur paren aan een creatieve keuken. Dat kan best wezen. Je kunt overal ter wereld in een designtempeltje terecht voor de laatste internationale culinaire trends, maar alleen in Antwerpen kun je in een burgerlijk Antwerps restaurant eten.

Naast de gastvrije, attente en professionele bediening is de mosselpan een fort van Maritime. Mijn gezelschap, een Zeeuwse mosselkenner van geboorte, vindt de mosselen op de wijze van de chef, met groenten, kruiden en room, de lekkerste die hij ooit at. Hij heeft uitgesproken opvattingen over de wijze van degusteren: eerst alle mosselen uit hun schelpen en ze dan met kookvocht uit de pot lepelen. De mosselen komen in een royale portie, maar kosten wel 25 euro en zijn daarmee ook de duurste ooit.

Zoals het een goed Belgisch restaurant betaamt serveert Maritime huisgemaakte garnaalkroketten en Oostendse vissoep. De kroketten zijn free style met een zeer onregelmatige blokvorm voorzien van veel gefrituurde peterselie en partjes citroen. De Oostendse vissoep is romig met forse moten vis aan de graat en uiteraard garnaaltjes.

Martime voert een imposante wijnkaart met een uitgebreid assortiment Franse wijnen van niveau in alle prijsklassen. We moeten nog rijden dus we nemen een halfje en omdat we een halfje nemen permitteren we ons een Pomerol van Château Beauregard van 33 euro.

Die gaat de hazenrug alle eer aandoen. De zoon van de patroon komt het wildgebraad eerst laten zien en daarna maakt de patroon bedreven de borden in de eetzaal op. ,,Twee lachende gezichten'', zegt hij bij het inzetten van de borden. Nu kijken wij altijd monter als er iets op tafel komt, maar in dit geval gaat het om wat er op de borden ligt. De hazenrug Harlekijn is een voorbeeld van cuisine parlante. De filet vormt de mond, een appeltje en een stoofpeertje suggereren de ogen, puree, spruitjes en een amandelkroketje zorgen voor het hoofddeksel en een lichte en een donkere saus maken er een harlekijnsgezicht van.

De toetjes zijn niet het beste wat Maritime heeft te bieden. De dessertkaart bestaat in hoofdzaak uit ijsgerechten. Maar wat is er tegen een witte dame? Het is een welgeschapen witte dame, drie bollen ijs met veel chocoladesaus die iets stolt op het koude ijs en een rijke slagroom, apart geserveerd in een bakje.

Maritime is een geheim adresje van velen. Het restaurant zit bijna altijd vol. Zo gaat dat met geheime adresjes, die blijven niet lang geheim.

Maritime,

Suikerrui 4

Antwerpen,

00 31 [0]3 2330758, www.maritime.nl

    • Joep Habets