Denktash onder druk

De Turks-Cypriotische leider Denktash is woedend op zijn beschermheer in Ankara, de Turkse premier Erdogan, omdat die Denktash' weigering heeft gehekeld het plan van VN-topman Kofi Annan te accepteren voor toenadering tot de Grieks-Cyprioten. ,,Zij (president Denktash en zijn adviseurs) leggen geen nieuwe gezichtspunten op tafel. Het is verkeerd om te stellen dat het plan-Annan volstrekt verkeerd is voor Noord-Cyprus'', zei Erdogan donderdag in Oezbekistan. ,,Het lijkt me wel duidelijk dat de premier een andere onderhandelaar en andere adviseurs wil'', reageerde Denktash gisteren. De Turkse regering moet nu maar zeggen wie zij als onderhandelaar wil zodat ik er een kan benoemen. Laten we dan maar eens zien hoe ver we komen.'' De Noord-Cypriotische oppositie bepleit hereniging, maar haalde zondag bij verkiezingen geen meerderheid.