DEBAT OVER SADDAM HUSSEIN

Ik ben Saddam Hussein, ik ben de president van Irak, en ik wil onderhandelen.

(Oud-president Saddam Hussein bij zijn arrestatie, 13 dec)

Het zal moeilijk zijn (Iraakse) juristen te vinden met de juiste combinatie van kennis en emotionele afstand van de voormalige dictatuur om processen te krijgen die fair zijn - en als fair worden beschouwd.

(Kenneth Roth, directeur Human Rights Watch, 14 dec)

Ja, absoluut.

(Abdelaziz al-Hakim, president van de Iraakse Regeringsraad, op de vraag of Saddam de doodstraf moet krijgen, 15 dec)

We zullen op 30 juni soevereiniteit krijgen. Ik kan u vertellen, Hussein kan op 1 juli worden geëxecuteerd. Hij is schuldig aan enorme misdaden, van massagraven tot het vermoorden van geestelijken en het vergassen van Koerden. Er zijn genoeg misdaden om hem duizend keer te hangen.

(Moufawak al-Rabii, lid van de Regeringsraad, 15 dec)

Het zou wel eens zo kunnen zijn dat er een deal gesloten gaat worden. [...] Er ligt veel belastende informatie, ook voor de Verenigde Staten. De Verenigde Staten hebben er geen belang bij dit tijdens een proces naar voren te krijgen.

(Robert Soeterik van de Middle East Research Associates, 15 dec)

Ik als secretaris-generaal en de Verenigde Naties als een organisatie zullen niet van mening veranderen en een doodstraf steunen.

(Kofi Annan, secretaris-generaal van de VN, 16 dec)

Ik denk dat hij de zwaarste straf moet krijgen. [...] Hij martelde, was een moordenaar, ze hadden verkrachtingskamers. Dit is een verachtelijke tiran.''

(President Bush, 16 dec)

Hij zou niet berecht moeten worden door de Regeringsraad die is ingesteld door de bezetters. We willen een internationaal, fair en wettelijk proces.

(Dochter Raghad Saddam Hussein, 16 dec)