Circus vol soundbites en karikaturen

Halverwege de documentaire, ingeklemd tussen beelden van een pornoster die gouverneur wil worden en de acteur die gouverneur werd, komt de man in beeld. Achteloos vertelt hij dat hij 1,5 miljoen dollar heeft neergeteld om de recall, de campagne om de Democratische gouverneur van Californië Gray Davis af te zetten, mogelijk te maken.

,,We hebben een gouverneur die een monumentale ramp heeft gecreëerd door te veel uit te geven, erover loog, het verzweeg en nu geen plan heeft om het op te lossen. Welke investering kon ik beter doen voor de bevolking van Californië?''

Wat? Dat is interessant. Darrel Issa, een multimiljonair uit San Diego wiens broer ooit werd gearresteerd wegens autodiefstal en die zelf zijn miljoenen verdiende met auto-alarminstallaties, was dus de drijvende kracht achter het verkiezingscircus dat Californië in september zo bezighield en dat ertoe leidde dat acteur Arnold Schwarzenegger werd gekozen tot gouverneur van de vijfde wereldeconomie. Het Republikeinse Congreslid is inmiddels een van de indieners van een amendement op de Amerikaanse grondwet dat het mogelijk moet maken voor een niet in de VS geboren persoon (de Oostenrijker Schwarzenegger?) president te worden.

Maar documentairemaakster Alex Cooke doet wat ze de Californische verkiezingen zelf verwijt te zijn: ze maakt van haar documentaire een circus vol soundbites en karikaturen. Over Issa komen we weinig meer te weten dan dat hij huilend aankondigt zichzelf geen kandidaat te zullen stellen. Maar wat vond hij uiteindelijk van de campagne, en van het resultaat? Cooke had er de kijker bovendien plezier mee gedaan om zich af te vragen of de `recall' onder de Republikeinen steun had gehad als Issa zijn privé-vermogen niet had ingezet.

En wat vonden de kiezers van de herroeping van een democratisch gekozen functionaris? Zij die aan het woord komen, lijken zich te schamen voor het geldverspillende circus: sommige kandidaten zeiden zelfs mee te doen om aan te tonen dat de campagne een farce was. Zoals een van hen tegen Cooke zegt: ,,Als twee mannen die een bier promoten zich kandidaat kunnen stellen voor gouverneur, dan is dit proces gewoon kapot.''

Nu is de documentaire een vermakelijke registratie van de verkiezingen geworden. Cooke volgt Schwarzenegger en laat zien hoe hij op een handige manier politieke en lastige vragen ontduikt, en volgt de vermakelijkste van de overige 135 kandidaten. Grappig, maar oppervlakkig.

Tegenlicht: Circus Schwarzenegger, zondag, Ned.3, 20.55-21.50u.

    • Titia Ketelaar