Chocolade met cranberry's en pistachenoten

Voor dit recept zijn er een paar belangrijke punten voor het smelten van de chocolade. Ten eerste moet chocolade op een lage temperatuur gesmolten worden. De chocolade mag niet warmer dan 45° C worden omdat hij anders kan verbranden. Ten tweede mag er absoluut geen druppeltje water bij de gesmolten chocolade komen. Dat zou de chocolade stijf en taai maken. Als dit eenmaal is gebeurd, kunt u proberen er meteen 1 eetlepel plantaardige olie per 100 gram chocolade door te roeren en dan opnieuw langzaam te laten smelten. Als dat niet lukt, kunt u de chocolade beter weggooien. Om dit soort problemen te voorkomen, moet u chocolade daarom bij voorkeur laten smelten in een au bain marie-pan. Er zijn speciale au bain marie-pannen verkrijgbaar, maar u kunt ook improviseren. Neem een vuurvaste kom of een pan die strak bovenop een iets grotere pan past. Het belangrijkst is dat de bovenste pan het water eronder niet raakt en dat er geen stoom bij de chocolade kan komen. U kunt ook chocolade in de magnetron smelten. Breek in dat geval de chocolade in stukjes van circa 20 gram. Doe ze in een magnetronschaal met een goed sluitend deksel. Reken op circa 2 minuten voor 250 gram en let op; vaak behoudt de chocolade zijn vorm terwijl hij toch gesmolten is. Roer daarom eerst even voor u de schaal eventueel terug in de magnetron zet.

Spreid de pistachenoten uit op een bakplaat en zet 5 tot 7 minuten in een oven op 180° C, of tot ze licht gekleurd zijn. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Breek de chocolade in stukken en doe ze in de bovenkant van een au bain marie-pan. Zet de pan boven een pan net sudderend water. De bovenste pan mag het water niet raken. Laat de chocolade onder af en toe roeren smelten. Neem van het vuur en laat de chocolade tot bijna op kamertemperatuur komen.

Schep de afgekoelde pistachenoten en de gedroogde cranberry's door de gesmolten chocolade. Schep dit mengsel uit op een met aluminiumfolie beklede bakplaat van 38 x 27 centimeter. Zet circa 1 uur in de koelkast tot de chocolade gestold is. Breek in stukjes en serveer.

    • Kim Maclean