Athene

Ze kunnen bouwen als de beste en in zo'n razend tempo dat niet-vaklui er met verwondering naar kijken. Niets voor niets bevindt zich een grote schare Albanezen onder de bouwvakkers die in Athene met man en macht werken om alles voor de Spelen in gereedheid te brengen. Anders dan half jaren '90, toen met grote regelmaat Albanezen over de grens werden gezet, valt hen nu een coulantere behandeling ten deel. Dat moet ook wel: ze zijn nodig om het werk op tijd af te krijgen. In hun loonzakje zullen zij van die coulantere houding niet veel merken. Het is een publiek geheim dat Grieken bouwen minderwaardig werk vinden en Albanezen als goedkope arbeidskrachten beschouwen. Volgens schattingen bevinden zich rond 1 miljoen Albanezen in Griekenland, van wie circa 300.000 een verblijfsvergunning hebben. Een onbekend aantal bouwvakkers heeft een voorlopige verblijfsvergunning die geheid afloopt als de Spelen voorbij zijn. Een 51-jarige Albanees hoeft niet meer in de rats te zitten dat hij straks terug moet: hij kwam deze week om bij de bouw van het perscentrum. De man viel van een hoge constructie. Naar verluidt was hij `onwennig met de werkomstandigheden'. Het dodental bij de nieuwbouw of renovatie van olympische accommodaties staat nu op twaalf, van wie tien uit het buitenland. Nog een publiek geheim: de dode bouwvakkers worden niet herdacht bij de opening van de Spelen. Want verschil tussen bouwvakkers en sporters moet blijven.

Dit is de zestiende aflevering van een serie over de Spelen van 2004.

    • Anna Visser