Acteur Kesting blijft toch bij TA na gesprek

Acteur Hans Kesting blijft toch bij Toneelgroep Amsterdam (TA), waar hij een maand geleden ontslag nam. De actrices Renée Fokker, Chris Nietvelt, Frieda Pittoors en de acteur Eelco Smits treden toe tot TA.

Dit heeft Toneelgroep Amsterdam, het grootste toneelgezelschap van Nederland, gisteren bekendgemaakt. TA verkeert in een ernstige crisis rondom directeur-regisseur Ivo van Hove en het ensemble, die het bestuur inmiddels heeft genoopt om in te grijpen. Gezichtsbepalende acteurs Pierre Bokma, Lineke Rijxman, Titus Muizelaar en Hans Kesting hadden besloten het gezelschap te verlaten.

Kesting, die op dit moment net als Bokma speelt in Rouw siert Electra, is daarvan nu teruggekomen. In een persbicht laat Kesting weten dat hij ,,in woede'' besloot om te vertrekken, maar dat hij na gesprekken met onder meer Van Hove van gedachten is veranderd: ,,Ik voel me zeer verwant met Toneelgroep Amsterdam en met het werk van Ivo van Hove.'' Kesting is al een keer eerder weggegaan bij TA onder artistiek leider Gerardjan Rijnders maar keerde begin dit jaar terug na een onsuccesrijke carrière als tv-presentator bij de VARA.

De overgang van Chris Nietvelt van Zuidelijk Toneel Hollandia naar TA is ook opvallend. In het verleden werkte Nietvelt met Van Hove bij Het Zuidelijk Toneel. Na beëindiging van hun succesvolle samenwerking toonde zij zich echter publiekelijk zeer teleurgesteld over het koele afscheid van Van Hove. Ook Frieda Pittoors werkt nu nog bij ZT Hollandia en speelt momenteel met Nietvelt in Tim van Athene van Gerardjan Rijnders. Beiden komen uiterlijk in het seizoen 2005/2006 naar TA.

Renée Fokker, die onlangs nog speelde in Teorema, komt als eerste bij TA, namelijk volgend jaar juni. Fokker, Nietvelt en Pittoors zijn zeer ervaren actrices. Hun komst lijkt een versterking voor de acteursgroep van TA, die als erg jeugdig wordt gezien. Van de nieuwkomers behoort alleen Eelco Smits (26 jaar), die nu nog werkt bij het RO Theater, tot de jonge acteurs. Smits stapt in 2005 over.