A Soldier's Sad Story

Vol optimisme gingen ze erheen; beschadigd of tussen zes planken kwamen ze terug. Het verhaal van de zwarte soldaten die in de Vietnamoorlog vochten werd tot in detail gedocumenteerd in de Amerikaanse soulmuziek. De cd A Soldier's Sad Story verzamelt 24 doorleefde soulnummers die bij elkaar een akelig compleet beeld geven van de wederwaardigheden van de veelal jonge mannen die er hoe dan ook hun doem tegemoet gingen, of ze de hel van Vietnam nu wel of niet overleefden. Van Eddy G Giles die in `Baby keep the faith while I'm away' nog vol vertrouwen kon zingen dat I have to fight for the country that I love dear, via Joe Tex die uit een brief van zijn lief de kracht schept om zich op te richten uit zijn schuttersputje en twee vijanden neer te maaien, eindigt het bij Bill Withers die in I can't write left handed de harde realiteit van een oorlogsinvalide weergeeft. Schitterende muziek, geboren uit bittere ellende.

A Soldier's Sad Story: Vietnam through the eyes of black America 1966-72 (Kent Soul)

    • Jan Vollaard