VS bezorgd over hoofddoekbesluit

De Verenigde Staten zijn bezorgd over het besluit van de Franse president Jacques Chirac om het dragen van hoofddoeken door moslimmeisjes op scholen te verbieden.

,,President Chirac wil Frankrijks principe van scheiding van kerk en staat overeind houden en hij zei volgens mij dat over dit principe niet te onderhandelen is'', aldus John Hanford, samensteller van het jaarlijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over godsdienstvrijheid. ,,Laten we hopen dat de vrijheid van godsdienst net zo ononderhandelbaar is.''

Volgens Hanford is een fundamenteel uitgangspunt van godsdienstvrijheid dat mensen het recht hebben om uiting te geven aan hun geloof ,,zonder bemoeienis van een regering, zolang ze dat doen zonder provocatie en intimidatie van anderen''. Hanford zei de discussie aan te willen gaan op basis van de vraag of het werkelijk nodig is om uitingen van geloof te verbieden als mensen vreedzaam hun godsdienst beleven.

In Hanfords rapport wordt Saoedi-Arabië, net als voorgaande jaren, veroordeeld om de ernstige beperking van de godsdienstvrijheid, en China omdat alleen door de overheid goedgekeurde groepen hun religie vrij mogen beleven. Het rapport veroordeelt Israël wegens achterstelling van Arabische (moslim) scholen. Verder worden onder meer Pakistan, Birma, Noord-Korea en Iran genoemd wegens hun onderdrukking van religieuze minderheden. Europese landen, waaronder België, Duitsland en Frankrijk, leggen volgens het rapport sekten, zoals Scientology Church, onnodig beperkingen op.