Vliegtarieven naar Suriname lager

De vliegtarieven tussen Nederland en Suriname worden per 15 januari met gemiddeld twintig procent verlaagd. Dat hebben de luchtvaartmaatschappijen KLM en Surinam Airways (SLM), die samen de route AmsterdamParamaribo exploiteren, bekendgemaakt.

De verlaging komt na jaren van maatschappelijke en politieke druk. Organisaties van reizigers naar Suriname klagen al geruime tijd over de hoge prijzen die volgens hen worden veroorzaakt door het monopolie van KLM en SLM. Ze dienden in oktober vorig jaar een klacht in bij de Nederlanse Mededingings autoriteit (Nma). Die oordeelde dat de tickets ,,duur, maar niet te duur'' waren. Volgens de Nma moest rekening worden gehouden met de hoge kosten. De kartelwaakhond wees bovendien op het feit dat er op de route geen concurrentie mogelijk is, omdat de Nederlandse en Surinaamse autoriteiten in een luchtvaartverdrag hebben afgesproken dat alleen KLM en SLM de dienst mogen onderhouden. Vandaar dat de route ook niet onder de kartelwetgeving valt. Dat er nu toch een aanmerkelijke prijsverlaging wordt doorgevoerd, komt volgens SLM-directeur E. Henshuys omdat de twee maatschappijen, op verzoek van beide overheden, kritisch hebben gekeken naar de kostenstructuur. ,,Een ingrijpende efficiency-operatie leidt tot deze verlaging'', aldus Henshuys.

Voorzitter M. Jankie van de gezamenlijke reisorganisaties zegt ,,redelijk tevreden'' te zijn. ,,Maar de prijzen zijn drie keer zo hoog als op soortgelijke routes, dus deze twintig procent is nog maar een begin.'' Volgens hem zullen de tarieven pas echt dalen als er meer partijen op de route vliegen.