Vetorecht blijft na verkoop PCM

Stichting Democratie en Media, de huidige meerderheidsaandeelhouder in krantenbedrijf PCM, eist bij verkoop van de uitgever van onder meer NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant, een vetorecht. Met dit zogeheten prioriteitsaandeel kan de stichting, die pluriformiteit in de media nastreeft, besluiten van de nieuwe eigenaar blokkeren, zoals stopzetting van het verliesgevende dagblad Trouw.

Dit blijkt uit documenten die deze week zijn verstuurd naar potentiële kopers van PCM. Ongeveer vijftien partijen, zowel uit het binnen- als het buitenland, hebben interesse getoond voor het kopen van een meerderheidsbelang van ongeveer 65 procent in PCM. Partijen kunnen tot en met 30 januari 2004 een bod uitbrengen. Het is nog onduidelijk hoeveel met de transactie, die in maart of april moet zijn afgerond, is gemoeid. Duidelijk is dat het prioriteitsaandeel de overnameprijs zal verlagen.

Onder de gegadigden zitten enkele buitenlandse uitgevers en ruim tien financiële partijen. De buitenlandse uitgevers die interesse hebben zijn het Noorse mediaconcern Schibsted en de Belgische uitgevers Roularta en De Persgroep. De laatste werd in Nederland bekend door de overname van de Amsterdamse krant Het Parool, begin dit jaar. Saillant detail is dat PCM eigenaar was van Het Parool. Onder de financiële partijen zitten participatiemaatschappijen als 3i (onder meer eigenaar van de educatieve uitgever Malmberg), Apax en een combinatie als ABN Amro met durfinvesteerder CVC.

Naast de stichting Democratie en Media, voorheen stichting Het Parool, hebben ook stichting de Volkskrant en de stichting die Trouw vertegenwoordigt een belang in PCM, dat tezamen op 65 procent ligt. De drie stichtingen zijn bereid dit belang te laten verwateren tot niet meer dan 35 procent. De drie andere aandeelhouders, de financiële instellingen ING, Aegon en NIB, willen hun totale belang van 35 procent in PCM geheel verkopen. Deze drie aandeelhouders hebben een bijzonder recht. Zij krijgen jaarlijks, of PCM nu winst of verlies maakt, bijna 9,1 miljoen euro aan dividend uitgekeerd. Daardoor vertegenwoordigt dit pakket aandelen een extra waarde.

Uit de stukken blijkt verder dat alle huidige commissarissen bereid zijn te vertrekken op het moment dat de nieuwe meerderheidsaandeelhouder aantreedt. De nieuwe eigenaar mag twee commissarissen aanwijzen. Verder levert de stichting Democratie en Media één commissaris, net zoals de centrale ondernemingsraad. Deze vier commissarissen kiezen tezamen een president-commissaris.

PCM, dat vorig jaar verlies maakte, heeft een kapitaalinjectie nodig om de strategie van basisverbreding verder door te zetten. Naast kranten geeft het concern ook boeken uit (onder meer Meulenhoff) en educatieve uitgaven (Thieme). Hierdoor poogt het concern minder afhankelijk te zijn van de conjunctuurgevoelige dagbladen, die het op de advertentiemarkt moeilijk hebben. Vooral het bedrijfsonderdeel educatieve uitgaven zou versterking nodig hebben. Eerder heeft PCM een poging gedaan schoolboekenuitgever Malmberg in te lijven.

    • Mark Houben