Verdacht van aanzet tot brand op web

Twee Groningers die een website beheren waarop branden en ongelukken in de provincie zijn te zien, worden er door justitie van verdacht dat zij hebben aangezet tot brandstichting. Ook waren zij volgens het openbaar ministerie vooraf op de hoogte van een groot aantal branden die zich voordeden in de stad Groningen en de provincie Groningen.

Gisteren maakte de politie Groningen bekend dat er met de aanhouding van zes mannen tussen de 15 en 26 jaar uit Groningen begin vorige maand in totaal 130 misdrijven waaronder ruim 75 branden zijn opgelost. De schade van de branden bedraagt enkele miljoenen euro's.

De aangehouden personen bekenden verscheidene diefstallen van onder meer tuinbeelden, sierbeplanting, autoradio's, brommers en fietsen en brandstichtingen in hotels, woningen, bedrijfsruimtes, auto's, tuinhuisjes en caravans. Een deel van de gestolen goederen werd doorverkocht aan helers. Twee medewerkers van de website www.112groningen.nl van 19 en 29 jaar hebben enkele dagen vast gezeten, omdat ze volgens de politie in bepaalde gevallen vooraf van de brandstichting op de hoogte waren gesteld door de daders. Ook zouden ze achteraf geweten hebben wie de daders waren.

Op de betreffende website staan foto's van branden van verscheidene amateurfotografen. ,,Als je vooraf kennis hebt van een te stichten brand en dit niet aan de politie meldt, ben je strafbaar'', stelt een politiewoordvoerder. Tevens worden de twee mannen verdacht van het aanzetten tot brandstichting. ,,Ze hadden invloed op de groep jongens die is aangehouden en stimuleerde hen brand te stichten, omdat ze zo publiciteit konden krijgen via de site''.

Vijf van de zes verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Twee van hen zitten op dit moment nog vast. Op de eigen website stellen de makers dat ze pas achteraf hoorden van de branden. ,,De daders beweren dat er vooraf contact was als er wat ging gebeuren. Dit is een ernstige beschuldiging en totaal gelogen'', aldus valt op de site te lezen.

Volgens de websitebeheerders zal nader politieonderzoek hun onschuld aantonen. ,,Niemand van de site heeft ooit aangezet tot het stichten van brand.''

Maar volgens de politiewoordvoerder viel het na verloop van tijd zelfs professionele fotografen op dat de amateurfotografen, die in enkele gevallen over valse perskaarten beschikten, zo snel ter plekke konden zijn. ,,Soms waren ze er nog voor de politie en brandweer. Dat lijkt op voorkennis te duiden.''