Trombose bij vliegen

Vliegen over lange afstand verhoogt het risico op de vorming van bloedstolsels in de aderen. Ongeveer 1 op de 100 luchtreizigers heeft hier last van als ze er na een vlucht op worden onderzocht. Dat blijkt uit onderzoek dat morgen in het Britse medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet wordt gepubliceerd.

De Lancet-studie is het tweede onderzoek naar het economy class syndrome dat deze maand verschijnt. In de Amerikaanse Archives of Internal Medicine stond eerder dat alle luchtreizigers een tweemaal verhoogde kans op bloedstolselvorming hebben, maar dat mensen met bloedkenmerken die op een verhoogd tromboserisico wijzen tijdens lange vluchten zelfs een zestien maal verhoogd risico lopen. En bij pilgebruiksters rolde er een veertien maal verhoogd risico uit. Beide onderzoeken zijn kwalitatief goed opgezette onderzoeken die werden gedaan om antwoord te geven op de vraag of lang vliegen inderdaad een groter risico op veneuze trombose geeft.

Het vermoeden van een hoger risico op trombose na een lange vlucht rees toen in het vorig decennium mensen massaal lange vluchten gingen maken. De zeldzame, maar dramatische variant van de aandoening is de passagier die, nadat hij net uit het vliegtuig is gestapt, neervalt met een longembolie en snel daarna sterft. Die werd vaker gezien toen er meer lange-afstandsreizigers kwamen. Veel vaker komt de trombose pas na enkele dagen thuis aan het licht.