Toneelgroep stelt Van Hove ultimatum

Het bestuur van Toneelgroep Amsterdam geeft directeur Ivo van Hove tot de zomer tijd om orde op zaken te stellen. ,,Anders moeten we wat anders doen,'' zegt voorzitter Freek Ossel vandaag in deze krant.

Het belangrijkste toneelgezelschap van Nederland verkeert in een crisis door een conflict tussen Van Hove en de twintig acteurs. In oktober stuurde het ensemble een brief aan Van Hove, waarin de directeur en regisseur Van Hove vooral werd verweten slecht te communiceren. Inmiddels hebben de steracteurs Pierre Bokma, Hans Kesting en Lineke Rijxman aangekondigd te vertrekken, net als de acteur Titus Muizelaar, die tevens tot de leiding behoort.

,,Ik ben wel verrast. Ik wist niet dat deze onvrede leefde'', erkent Ossel die sinds 1 mei voorzitter is. Het bestuur, dat de zaken jarenlang op hun beloop heeft gelaten, is nu begonnen met een grondig onderzoek naar de organisatie van het gezelschap. Daarbij spreken de bestuurders met behulp van een mediator alle bijna honderd werknemers. Binnen enkele weken komen er maatregelen om het moeizame contact tussen van Hove en het ensemble te verbeteren. Verschillende acteurs vinden dat er nieuwe mensen naast Van Hove in de leiding moeten komen, mogelijk een zakelijk leider of een intendant, een niet-regisserende directeur. Een veelbesproken mogelijkheid is de vervanging van Muizelaar door een sterke `Schauspielleiter met een grote bek' die de acteurs vertegenwoordigt. Acteur Roeland Fernhout: ,,Er moet een kracht komen die Van Hove kan aanvullen en complementeren.''

De problemen tussen Van Hove en het ensemble spelen al sinds het aantreden van de directeur-regisseur in 2001, blijkt uit een reconstructie in deze krant, en eigenlijk al daarvoor. De acteurs zijn bijvoorbeeld nog steeds wrokkig omdat zij destijds geen inspraak hebben gehad bij de beslissing over de benoeming. Roeland Fernhout zegt nu: ,,De ruzie over de opvolging is een wond die nog altijd voelbaar is.'' Problemen met gastregisseurs bleven onderhuids.

vandaag in CS Een koud bed

    • Wilfred Takken
    • Karel Berkhout