Spanning rond `het lijk van Nijvel'

Inspector Morse zou er een geweldige aflevering over kunnen maken: Hoe Het Onderzoek Naar De Bende Van Nijvel Na Achttien Jaar In Een Stroomversnelling Kwam. De Bende vermoordde tussen 1983 en 1985 in België 28 mensen. Na de laatste schietpartij in een Delhaize-supermarkt in Aalst, waarbij acht doden vielen, hielden de aanslagen ineens op. Sindsdien zijn er leugendetectoren, hypnotiseurs en Franse experts ingezet, maar elk spoor liep dood.

Vorige zomer stalden rechercheurs verroeste wapens en andere objecten die aan de Bende herinneren, mistroostig in een lokaaltje uit. Wie weet dat die kleine expositie nog een tip opleverde. En ja: gisteren bleek dat zich in september een getuige heeft gemeld. Die zou vlak na de Delhaize-aanslag een Golf GTI, twee mannen en een lijk aan de rand van een bos hebben gezien.

Aan de hand van deze beschrijving gaat justitie binnenkort, in dat bos, op zoek naar dat lijk. Dat zou namelijk weleens de bendeleider kunnen zijn geweest. Tot nog toe gingen de speurders ervan uit dat de man nog leefde. Na de Delhaize-aanslag was hij in de kofferbak van een Golf gesprongen. Twee handlangers scheurden ermee weg, met de klep open. Agenten zetten de achtervolging in. De man schoot, de politie vuurde terug. De auto ontkwam.

Eén agent heeft altijd volgehouden dat hij de man in de achterbak heeft geraakt. Onzin, zeiden de speurders. In de Golf die ze later uitgebrand terugvonden, zaten geen kogelgaten of bloedsporen. En het politiewapen zou een te klein bereik hebben gehad om de Golf te raken.

Áls men straks een lijk vindt dat past bij het DNA dat justitie al van de bendeleider heeft, is België een aantal samenzweringstheorieën armer. Eén daarvan luidt dat de politie zèlf achter de aanslagen zat, om de weg te bereiden voor een staatsgreep. Agenten zelf zouden er altijd voor hebben gezorgd dat het onderzoek strandde.

Ook over de zaak-Dutroux en de moord op de Luikse politicus André Cools doen dit soort verhalen de ronde. Beide affaires mogen dan nu eindelijk uitmonden in rechtszaken, de onderzoeken lopen nog. Politie en justitie blunderden zo vaak dat mensen er van alles achter gingen zoeken.

Voor sommige nabestaanden van de slachtoffers van de Bende van Nijvel zit de spanning er niettemin weer in. Zij hopen op een wonder. Voor anderen is dit allang geen thriller meer: sinds 1997 is dit welgeteld de dertiende keer dat hun wordt verteld dat de ontknoping nabij is.