Sharon dreigt de grens unilateraal vast te stellen

In een ultimatum aan de Palestijnse autoriteiten heeft de Israëlische premier Ariel Sharon gisteren gedreigd over ,,enkele maanden'' de Israëliërs en Palestijnen eenzijdig van elkaar te scheiden als de Palestijnse ,,terreurorganisaties'' niet onmiddellijk worden ontmanteld. Alleen een voortvarende uitvoering van de Routekaart, het internationale vredesplan, door de Palestijnen kan verhinderen dat Sharon eenzijdig de grenzen en de omvang van het Palestijnse grondgebied bepaalt.

,,Zonneklaar is dat door het `Ontkoppelingsplan' de Palestijnen veel minder land zullen krijgen dan zij zouden krijgen in directe onderhandelingen zoals bepaald in de Routekaart'', aldus Sharon tot een conferentie van toppolitici, generaals, rabbijnen en ambassadeurs in Herzliya-Pituach bij Tel Aviv. De rede wordt beschouwd als bepalend voor komende ontwikkelingen in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Onder het motto ,,maximale veiligheid en minimale frictie tussen Israëliërs en Palestijnen'' schetste Sharon de hoofdlijnen van zijn eenzijdige scheidingsplan. De aanleg van de scheidingslinie op de bezette Westelijke Jordaanoever wordt, hoe dan ook, met de grootst mogelijke spoed voortgezet. Het Israëlische leger zal worden teruggetrokken uit Palestijnse steden en langs deze linie van staal, beton, prikkeldraad en greppels worden geherpositioneerd. Israël zal dan tevens een niet nader genoemd aantal nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook ontruimen. Welke dat zijn, liet Sharon in het midden. Maar de aankondiging was al genoeg voor heftige protesten van kolonisten.

Sharon wendde zich via Al-Jazira rechtstreeks tot de Palestijnen: ,,Verlaat het pad van de terreur en laten wij samen het bloedvergieten stoppen. Laten wij samen werken aan vrede''. Maar: ,,Wij zullen niet oneindig op hen wachten''.

De Palestijnse premier Qurie zei teleurgesteld te zijn in Sharon en voegde daaraan toe bereid te zijn tot onmiddellijke hervatting van de onderhandelingen over de Routekaart. President Arafat onderstreepte via zijn woordvoerder dat het enige plan dat voor de Palestijnen acceptabel is, de volledige terugtrekking van de Israëliërs uit bezet gebied is.

De Amerikaanse regering, die van te voren een kopie van de speech had ontvangen, reageerde afwijzend op eenzijdige Israëlische stappen en drong aan op hervatting van de onderhandelingen. De bereidheid van Sharon nederzettingen te ontmantelen werd door het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken begroet als een positief signaal.

Achtergrond: pagina 5