Sars-patiënt isoleerde zichzelf

De 44-jarige Taiwanese militaire onderzoeker die eerder deze week besmet bleek met de longziekte sars, heeft bewust vijf dagen gewacht met het zoeken van medische hulp. Hij vermoedde wel dat hij sars had, maar hij wilde zijn vaderland niet in diskrediet brengen. Dat blijkt uit een interview met de vader van de patiënt, dat vandaag op de Taiwanese televisie werd uitgezonden. De vader dreigde met zelfmoord als de zoon geen medische hulp zou zoeken.

De zoon, een zekere luitenant-kolonel Chan, deed onderzoek naar sars in een militair laboratorium. Hij kreeg op 10 december voor het eerst last van ziekteverschijnselen. Hij heeft zichzelf toen meteen onder quarantaine geplaatst in zijn eigen huis, waar zijn vader hem verzorgde.

10 dedember was de dag waarop hij was teruggevlogen van een driedaags bezoek aan en congres in Singapore. Chan raakte mogelijk besmet op 5 december bij de ontsmetting van medische apparatuur in zijn militaire laboratorium in een buitenwijk van Taiwans hoofdstad Taipei. Twee dagen later vloog hij met vijf van zijn collega's naar Singapore. Na hun terugkeer in Taiwan zijn twee van zijn collega's doorgevlogen naar de VS. Waar die twee nu verblijven, is niet bekendgemaakt.

In Taiwan en Singapore werden 109 mensen in quarantaine geplaatst, maar de meesten mogen inmiddels weer vrij rondlopen.

Shih Wen-yi, woordvoerder voor het Taiwanese Centrum voor Ziektenbeheersing, heeft vandaag meegedeeld dat inmiddels ook vijf buitenlanders zijn opgespoord die op dezelfde vlucht van Singapore naar Taiwan zaten als Chan. Het gaat om drie Amerikanen, een Japanner en een Singaporees. Hun is aangeraden om hun gezondheid goed in de gaten te houden.

Ambtenaren zeggen dat Chan vermoedelijk niet besmettelijk was op zijn vlucht terug, omdat hij toen nog geen symptomen van de ziekte vertoonde. In het algemeen wordt aangenomen dat sars pas besmettelijk als de patiënt eenmaal ziek is. Tot nu toe is ook nog bij geen van de mensen waarmee Chan in contact is geweest sars geconstateerd.

Het is de eerste keer dat zich een nieuw geval van sars voordeed sinds de wereld in juli sars-vrij werd verklaard. In Taiwan is het laboratorumonderzoek met het sars-virus inmiddels gestopt. De longziekte eiste in de eerste helft van dit jaar wereldwijd rond achthonderd levens.