Ramsj

Martien J.G. de Jong: Kerstfeest in de Middeleeuwen. Gebonden, Davidsfonds 2001, van euro 37,95 voor euro 12,50. Steven Sterk Utrecht

Sinds wanneer kennen wij kerstkaarten, kerstbomen en kerstdiners? En sinds wanneer vieren wij het midwinterfeest en de geboorte van Jezus? In dit rijk geïllustreerde boek vertelt de Vlaamse literatuurhistoricus De Jong hoe schilders, schrijvers en dichters in de Middeleeuwen het kerstverhaal hebben voorgesteld. Met een register op personen en zaken, plus een uitvoerige bibliografie.

Dorothee Sölle (e.a.): Kom, mijn geliefde, kom. Gebonden, Lannoo, van euro 34,90 voor euro 15,–. De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226; www.de-boekenmarkt.nl)

Uit het Duits vertaalde studie over liefde in de bijbel. We lezen over seksualiteit in het heilige boek, over het eerste liefdespaar (Adam en Eva), over diverse aartsvaders en -moeders, over koninklijke paren, over de vrouwen rondom David, enzovoorts. Boeiend is het hoofdstuk over `destructieve begeerte'. Het boek is uitbundig geïllustreerd, met ruim 150 kleurenillustraties. De teksten zijn relatief kort.

Maryan W. Ainsworth, Maximiliaan P.J. Martens: Petrus Christus. Gebonden, Ludion 1994, van euro 76,50 voor euro 25,–. Roelants Nijmegen (024–3221734; www.roelants.com)

Fraai boek over het werk van de Brabantse schilder Petrus Christus. Petrus leefde in de vijftiende eeuw en was een leerling van Jan van Eyck. Het gaat hier om de Nederlandstalige versie van een catalogus bij een tentoonstelling die in New York te zien was. Uitstekende reproducties bij gedetailleerde beschrijvingen die zijn voorzien van eindnoten.

Gisela Völger (e.a.): Pracht und Geheimnis. Gebonden, Haus der Kulturen der Welt 1991, van euro 39,50 voor euro 16,80. Roelants Nijmegen (024–3221734)

Zeer degelijke, Duitstalige studie over traditionele klederdrachten en sieraden uit Palestina en Jordanië. De stukken, die begin jaren negentig te zien waren in het `Haus der Kulturen der Welt' in Berlijn, zijn afkomstig uit de verzameling van Widad Kawar. Het boek begint met uitvoerige essays over de textielgeschiedenis van beide landen. Het enige spijtige is dat relatief veel afbeeldingen in zwartwit zijn.

Martijn F. Le Coultre: Wendingen. Gebonden, Princeton Architectural Press 2001, van euro 49,95 voor euro 16,95. Scheltema Amsterdam

Zonder twijfel is Wendingen het beroemdste architectuurtijdschrift dat tot nu toe is verschenen. Het verscheen tussen 1918 en 1932 en stond onder leiding van H.Th. Wijdeveld. In dit Engelstalige boek zijn alle 116 omslagen van Wendingen afgebeeld. Martijn F. Le Coultre schreef een uitvoerige inleiding en verzorgde de annotatie bij de omslagen. Zeer verzorgd uitgegeven.

Herman Beliën (red.) (e.a.): Leven met Duitsland. Paperback, Van Oorschot 1998, van euro 18,90 voor euro 3,90. Steven Sterk Utrecht

Het bekende raadsel met betrekking tot Duitsland luidt: hoe kon een land van `dichters en denkers' ontaarden in een land van `rechters en beulen'? In deze bundel, die werd aangeboden aan de bekende Duitsland-specialist Maarten Brands, schrijven diverse deskundigen voor onderwerpen die zoveel mogelijk bij deze vraag aansluiten. De bijdragen zijn van onder anderen Peter Gay, J.C.H. Blom, N.C.F. Sas, Ronald Havenaar, Piet de Rooy en J. Goudsblom.

Piet Schrijvers: Rome, Athene, Jeruzalem. Paperback, Historische Uitgeverij 2000, van euro 29,25 voor euro 9,50. Steven Sterk Utrecht

Grondige en evenwichtige studie over prof. dr. David Cohen (1882-1967), tijdens de Duitse bezetting voorzitter van de Joodsche Raad. Schrijvers heeft ernaar gestreefd om het leven en werk van de classicus en historicus Cohen in z'n geheel te beschrijven en er recht aan te doen. Het boek bevat ook de complete tekst van een niet eerder gepubliceerde verdediging van Cohens hand.

Kees Groeneboer: Gateway to the West. Gebonden, Amstredam University Press 1998, van euro 43,– voor euro 12,50. Steven Sterk Utrecht

Uitstekend boek over de lotgevallen van het Nederlands in Nederlands-Indië, van de komst van de Nederlanders in de Indonesische archipel aan het eind van de 16de eeuw tot aan de soevereiniteitsoverdracht in 1949. Kern van de zaak: Nederland deed steeds `te weinig en te laat' waardoor het Nederlands er nu nog slechts voorleeft in leenwoorden in de Indonesische taal.

Ulrich Pohlmann: Alois Löcherer. Paperback, Fotomuseum im Müncher Stadtmuseum 1998, van euro 39,– voor euro 14,90. Roelants Nijmegen (024–3221734)

Alois Löcherer (1815-1862) was de belangrijkste Duitse pionier op het gebied van de fotografie. Dit boek geeft voor het eerst een overzicht van zijn leven en werk. Löcherer begon in 1845 met fotograferen, enthousiast gemaakt door een artikel van de Brit William Talbot. Zijn onscherpe, bruin gekleurde portretten geven meteen een fascinerend beeld van de negentiende eeuw.

    • Ewoud Sanders