Pas verschenen: Literatuur

Huub Beurskens: Zang en verdoving. Meulenhoff, 60 blz. euro 15,–

Nieuwe dichtbundel van Huub Beurskens (1950) waarin de vraag naar de afhankelijkheid van een vaderfiguur wordt aangescherpt. Beurskens' eerdere werk (essay- en poëziebundels) werd bekroond met de Herman Gorterprijs, de Jan Campertprijs en de VSB Pöezieprijs.

Carla Bogaards: Kleine hittegolf in mei. Meulenhoff, 90 blz. euro 14,50

In de bundel God bewogen bezingt Carla Bogaards vooral de liefde. `Zo tintelend, zo direct is er bij mijn weten in onze taal na Gorter zelden meer over liefde geschreven' vond Arie van den Berg. In Kleine hittegolf in mei gaan de gedichten over het verlies, over wat er verloren gaat door het verstrijken van de tijd (Boeken, 14.03.97).

Douglas Coupland; Hé Nostradamus! (Hey Nostradamus!). Vert. Peter Abelsen, Meulenhoff, 258 blz. euro 18,50

De nieuwe roman van Douglas Coupland (1961) is volgens Ellen de Bruin `een rustig, bijna terloops verteld verhaal over een scholiere die omkomt bij een schietpartij op een middelbare school in Canada, over haar vriend [...] en vooral over de troost die religie en andere gedeelde fantasiewerelden bieden als een geliefde verdwijnt' (Boeken, 24.10.03).

Pablo Neruda: Honderd liefdessonnetten (Cien sonetos de amor). Vert. Catharina Blaauwendraad, Prometheus, 214 blz. euro 17,50

12 Juli 2004 is het honderd jaar geleden dat de Chileense dichter Pablo Neruda werd geboren. Ter gelegenheid hiervan de vertaling van zijn sonnetten waarin hij zijn liefde verklaart aan Mará Matilde Urrútia Cerda (1912-1985), zijn `Patoja' (kleintje), geheime liefde. Bij de Belgische uitgeverij P, verscheen ook een editie van Honderd liefdessonnetten, in een vertaling van Willy Spillebeen (126 blz. euro 20,–)

Sybren Polet: Een geschreven leven. Wereldbibliotheek, 28 blz. euro 3,50

Ter gelegenheid van de uitreiking van de Contantijn Huygensprijs 2003 afgelopen zaterdag een uitgave met een fragment uit de autobiografie van Sybren Polet, waarvan het eerste deel volgend jaar zal verschijnen.

Herman Brood en Jules Deelder: Inderdaad nee. Nijgh & Van Ditmar, 48 blz. euro 17,50

Tekeningen en collages van Herman Brood voorzien van teksten door Jules Deelder.