Parmalat nog dieper in problemen

Het schandaal rond de Italiaanse melkmultinational Parmalat is vandaag verder verdiept, nadat een grote bank had verklaard dat een Parmalat-dochter werkte met vervalste documenten.

Een bedrag van 3,95 miljard euro in cash en waarborgen van Parmalat bestaan niet, aldus de Bank of America. Parmalat-dochter Bonlat, gevestigd op de Kaaiman-eilanden, kan niet beschikken over dit geld. Het document, dat het bedrijf eerder als garantie presenteerde, is vals, zo stelt de bank.

Direct na bekendmaking van dit nieuws is de handel in het aandeel Parmalat vanochtend op de beurs van Milaan stilgelegd. Virtueel zou het aandeel al meer dan gehalveerd zijn van 89 eurocent tot 40 eurocent. Voor vanmiddag heeft de afgelopen maandag aangetreden crisismanager van Parmalat Enrico Bondi een buitengewone bestuursvergadering aangekondigd. Volgens de web-site van de Italiaanse krant La Repubblica gaan er geruchten dat Bondi na het bekend worden van de vervalsing zijn ontslag zou aanbieden, omdat hij geen verantwoordelijkheid wil nemen voor de nu ontstane situatie.

In een verklaring erkende Parmalat vanochtend dat haar dochterbedrijf Bonlat, volgens de Bank of America, geen rekening heeft bij die bank. ,,Verder'', zo stelt Parmalat, ,,erkent de Bank of America de authenticiteit niet van een document van 6 maart dat verwijst naar het bestaan van posities in garanties en cash ter waarde van ongeveer 3,95 miljard euro die Bonlat vanaf 31 december 2002 in haar bezit zou hebben.'' Op basis van dat document is de jaarrekening 2002 van Bonlat goedgekeurd.

Volgens financieel analisten is met de Parmalatcrisis een soort Europees Enron-schandaal geboren. Ze doelen op het boekhoudkundig schandaal dat de Amerikaanse oliegigant trof. Deze weken is aan het licht gekomen dat Parmalat via vele vage en complexe financiële constructies op de Kaaiman-eilanden, Malta, Luxemburg en Panama haar schulden dekte. Volgens de rekeningen van Parmalat van 30 september jongstleden beschikte het bedrijf over 4,2 miljard euro cash en had het 6 miljard euro schulden. Een groot deel van de activa blijkt nu fictief te zijn.

Behalve het aandeel Parmalat daalden door dit nieuws ook de aandelen van de banken die deelnemingen hebben in de melkmultinational. Capitalia verloor ruim 6 procent en Banca Intesa 5,5.

Afgelopen maandag trad Parmalat-president en -oprichter Calisto Tanzi al af nadat duidelijk was geworden dat zijn bedrijf in een ongekende financiële crisis is terechtgekomen. Ook zijn zoon en zakenvrienden verlieten het Parmalat-bestuur. Het bedrijf biedt wereldwijd werk aan 35.000 werknemers.