`Miloševic wist van Srebrenica'

Slobodan Miloševic wist in 1995 tevoren dat de Bosnische Serviërs een massamoord wilden plegen in de moslimenclave Srebrenica. Dat zei generaal Wesley Clark, ex-NAVO-bevelhebber, maandag voor het Joegoslavië-tribunaal. Zijn getuigenis is gisteren vrijgegeven.

,,Wel, generaal Clark, ik heb [de Bosnisch-Servische legerleider] Mladic gewaarschuwd dit niet te doen, maar hij luisterde niet naar mij.'' Dit zou Miloševic op 17 augustus 1995, een maand na de massamoord op meer dan zevenduizend moslimmannen, tegen Clark hebben gezegd tijdens een ontmoeting in Belgrado. In dat gesprek vroeg Clark eerst met wie hij in contacten met de Bosnische Serviërs zaken moest doen. ,,Met mij natuurlijk'', antwoordde Miloševic. Vervolgens vroeg Clark: ,,Meneer de president, u hebt zoveel invloed op de Bosnische Serviërs, maar hoe is het dan mogelijk dat u generaal Mladic toestaat al die mensen in Srebrenica te vermoorden?'' Tot twee keer toe zou Miloˇ­sevic hebben gezegd dat Mladic niet naar hem wilde luisteren.

Een ,,flagrante leugen'', zo noemde Miloševic Clarks uitlatingen. Volgens hem is er niet over Srebrenica gesproken en ,,in al die jaren'' heeft hij generaal Mladic nooit een bevel gegeven omdat hij daar de positie niet voor had.

Clarks getuigenis werd maandag en dinsdag achter gesloten deuren gehouden. De Amerikaanse regering eiste twee dagen tijd om de getuigenis van Clark aan te passen als bepaalde uitspraken hun `nationale belangen' in gevaar brengen. De video-opname van Clarks getuigenis wordt vandaag vrijgegeven, gisteren werd zijn tekst al door het tribunaal gepubliceerd. Volgens een woorvoerder van het tribunaal is Clarks tekst niet geamendeerd.

De woordvoerster van openbaar aanklager Carla Del Pont typeerde de getuigenis van Clark als ,,ontzettend belangrijk''. Volgens haar is het bewijs geleverd dat Miloševic vooraf op de hoogte was van de massamoord in Srebrenica. ,,Hij heeft niets ondernomen om de moord te voorkomen en bleef de Bosnische Seviërs steunen.''

Het Miloševic-proces is geschorst tot 13 januari. De aanklagers hebben nog achttien zittingsdagen om hun zaak rond te krijgen. In het voorjaar kan Miloševic met zijn verdediging beginnen.