Markt fusies daalt

Velen geloven dat 2004 het jaar zal zijn waarin de markt voor fusies en overnames definitief zal opleven. Welke zakenbank staat er beter voor om van die mogelijke ontwikkeling te profiteren, Goldman Sachs of Morgan Stanley?

Een blik op de resultaten over het vierde kwartaal suggereert dat dat Goldman moet zijn. Het bedrijf heeft dit jaar zijn nummer één-notering op de markt weten vast te houden, en de omzet uit adviesactiviteiten is in 2002 met slechts 20 procent gedaald. De positie van Morgan Stanley lijkt wankeler. De bank zakte naar de vierde plaats bij fusies en overnames, met een marktaandeel van minder dan 20 procent – het laagste in bijna tien jaar. De inkomsten uit adviesactiviteiten daalden op jaarbasis met 31 procent.

Morgan Stanley is begonnen terug te vechten. In termen van aangekondigde fusies en overnames is het bedrijf in het vierde kwartaal teruggesprongen naar de tweede plaats. En het heeft zojuist zijn divisie voor fusies en overnames gereorganiseerd om beter op de markt te kunnen inspelen. Maar Morgan Stanley moet beleggers ervan overtuigen vast te kunnen houden aan zijn marktaandeel. Het herstel was tenslotte gebaseerd op slechts één grote transactie: de overname van FleetBoston door Bank of America.

En het slagveld op het terrein van fusies en overnames blijft zwaar bevochten, nu ook Citigroup en JP Morgan hard op zoek zijn naar opdrachten. Niettemin is het heel goed mogelijk dat de grote strijd in 2004 niet op dit slagveld zal plaatsvinden. Er zijn tekenen dat de markt voor fusies en overnames aan het afvlakken is. Er zitten meer opdrachten in portefeuille dan een jaar geleden, maar de volumes nemen nog steeds af. Daarom zou het volgend jaar wel eens opnieuw kunnen uitdraaien op een slopend gevecht om marktaandeel – net als dit jaar.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Jonathan Ford