Liever Ronja

Op de vroege zondagochtend rent een kudde aardmannetjes door de gang.

Ze hebben griezelig lichtgevende ogen en ze zijn in de rui: tot in de koffiekamer van de artiesten liggen stukjes harige vacht.

In die koffiekamer zelf knabbelen langorige Moenen gebroederlijk aan een pak stroopwafels en een klein vogelheksje zit achter een mok thee stevig in zijn ogen te wrijven. Als de twee Ronja's binnenkomen veren de Moenen op: ,,Hoi Sietske! Hoi Lotte!'' klinkt het enthousiast, want iedereen vindt elkaar aardig bij Jeugdtheater Hofplein.

Sietske Oosthout (14) en Lotte de Geus (16) spelen de hoofdrol in de nieuwe kerstvoorstelling van de Rotterdamse Jeugdtheaterschool. Ze zijn om de beurt Ronja in Ronja de roversdochter, een toneelstuk naar het spannende kinderboek van Astrid Lindgren. Twee casts van in totaal 110 kinderen vertonen in prachtige pakken het verhaal van de wilde roversdochter die woont in een vervallen kasteel. Ronja is bevriend met Birk, de zoon van een andere rovershoofdman. Helaas haten hun vaders elkaar en verbieden ze hun kinderen met elkaar om te gaan. Daarom besluiten Ronja en Birk weg te lopen. Ze vluchten naar het bos, waar ze ongestoord buiten kunnen spelen.

Sietske en Lotte vinden dat het bestaan van Ronja er dikwijls een stuk spannender uitziet dan hun eigen leven. Sietske: ,,Maar het is echt niet zo dat ik de hele dag door Ronja zou willen zijn. Ronja heeft wel héél veel emoties. Ik ben rustiger, meer ingehouden. Dat komt ook een beetje door mijn vriendinnen. Sommigen zijn best wel kak, die vinden het nogal raar dat ik zoveel tijd in acteren steek. Als ik tegen hen heel druk zou gaan doen, zouden ze me uitlachen. Maar soms denk ik: ik wou dat ik net als Ronja het bos in kon lopen. Zeker als ik Franse woordjes moet leren.''

Lotte: ,,Af en toe zeggen mijn ouders zonder dat ze het doorhebben een zin uit het stuk, heel maf is dat. Dan gaat er bij mij gelijk een machientje draaien, dan zie ik het decor en de andere spelers voor me en dan hoor ik alle zinnen die op dat zinnetje volgen. Laatst deed ik ook tegen mijn ouders net zo druk als Ronja, maar toen zeiden ze gelijk: `Doe even normaal'.''

Om de voorstelling zo goed mogelijk te maken, zijn Sietske en Lotte al maanden aan het repeteren. Hun herfstvakantie en bijna al hun vrije dagen en avonden offerden ze aan Ronja de roversdochter op. Lotte oefende haar tekst zelfs tijdens de lessen op school. ,,Mijn beste vriendin speelt de moeder van Birk en ze zit naast me in de klas, heel handig. Als niemand oplet zeggen we zachtjes onze zinnen.'' Sietske hoefde op haar tekst niet eens echt te studeren: ,,We hebben zo veel gerepeteerd, op een gegeven moment zat het hele verhaal als een cd'tje in mijn hoofd.'' En dat het ze veel tijd kost kan de meiden niets schelen. Als Sietske het voor het zeggen had, was ze dag en nacht op de jeugdtheaterschool. ,,Dit doe ik honderd keer liever dan huiswerk maken.''

Ronja de roversdochter, familievoorstelling, vanaf vier jaar. De première van cast A waar Sietske in speelt is zaterdag 20 december om 19u. De première van cast B met Lotte als Ronja is zondag 21 december. Inl: 010-2435055 of www.jeugdtheaterhofplein.nl

    • Jowi Schmitz