Kerstmystiek uit kraakheldere knapenkelen

In de stroom kerstconcerten die langzaam op gang komt, vervult het koor van King's College uit Cambridge in alle opzichten een voorhoederol. Zó maatgevend is de kerstkoormuziek van het vijf eeuwen oude college, dat liefhebbers voor de kerstavonddienst in de college-kapel al om half elf 's ochtends in de rij moeten aansluiten. Ook de cd-box met kerstmuziek die het koor deze maand deed verschenen, laat zich nog het best omschrijven als de box to end all boxen. Traditioneler en homogener dan bij het King's College, klinkt kerstkoormuziek nooit.

In het kader van het British Season was het koor van King's College onder de gedegen, zeer precieze leiding van vaste dirigent Stephen Cleobury eenmalig in Amsterdam. Zestien jongenssopranen, die op de collegekostschool intern worden opgeleid, waren aangevuld met veertien studenten van het college in een zeer Brits, verrassend kerstprogramma.

Die bezetting, met een dominante, kraakheldere en zeer krachtige jongenssopraanklank boven zachtere onderstemmen, is tekenend voor de King College-sound. Maar typerend zijn ook de feilloze dictie, de ultrasubtiele uitspraak van alle denkbare klinkerklanken, de gedisciplineerde perfectie van de inzetten. En als er eens een knaapje moet gapen, houdt hij netjes zijn partituur voor zijn mond.

In de meer dan uitverkochte Grote Zaal van het Concertgebouw gingen enkele teleurgestelde stemmen op over de samenstelling van het programma, waarin Ding dong, merrily on high! en I saw three ships naar Nederlandse maatstaven de enige échte kerstklassiekers waren. Voor de pauze klonken geestelijke werken van onder anderen Byrd, Purcell, Elgar en Ireland, maar het hoogtepunt was hier Brittens feestcantate Rejoice in the Lamb. Zowel ritmisch als in de afwisseling van verstilde en uitbundige passages is deze cantate rijk aan struikelmomenten. Maar onder de eenduidige leiding van Cleobury was feilloosheid hier de basis voor een ware, ongrijpbare mystiek die juist door jongenssopranen letterlijk én figuurlijk zeldzaam zuiver kan worden getroffen.

Concert: Koor van King's College, Cambridge o.l.v. Stephen Cleobury. Gehoord: 17/12 Concertgebouw, Amsterdam.

    • Mischa Spel