Kampioenen Spelen '02: medailles inleveren

Skilopers Johan Mühlegg en Olga Danilova moeten al hun olympische medailles inleveren. Het internationale sportgerechtshof (CAS) in Lausanne heeft gisteren bepaald dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de twee op doping betrapte sporters alle medailles van Salt Lake City 2002 moet laten teruggeven.

Het IOC had in eerste instantie bepaald dat de voor Spanje uitkomende Duitser Mühlegg alleen zijn goud op de 50 kilometer moest afstaan. Hij was immers na die race positief bevonden. De Russin Danilova verloor geen eremetaal, zij werd slechts uit de uitslag geschrapt op de 30 kilometer, waarop ze als achtste eindigde.

Meerdere skilopers gingen hiertegen in beroep bij het CAS, dat deze straf gisteren als te licht beoordeelde. Mühlegg raakt daardoor ook zijn gouden plakken op de 30 kilometer en de achtervolging kwijt. Danilova verliest goud op de achtervolging en zilver op de 10 kilometer. De uitspraak van CAS is bindend. Mühlegg en Danilova waren positief getest op het bloeddopingmiddel darbepoëtine.

Door het wegvallen van de twee krijgen anderen, die aanvankelijk vierde waren, nu opeens een bronzen medaille. Nog groter is de overgang voor de Noren Thomas Alsgaard en Frode Estil, die hun gedeelde zilver op de achtervolging zien veranderen in gedeeld goud. Zij behoorden tot de groep sporters die beroep indiende bij het CAS. Ook de Canadese Beckie Scott hoorde bij dat gezelschap, zij krijgt goud in plaats van zilver op de achtervolging. Neumannova uit Tsjechië krijgt zilver en geeft haar brons door aan de Duitse Bauer.

Op de 10 kilometer promoveert de Tsjechische Tsjepalova van brons naar zilver en krijgt de Italiaanse Belmondo brons. De Zweed Elofsson krijgt brons op de achtervolging. Op de 30 kilometer lost de Oostenrijker Christian Hoffmann Mühlegg af als olympisch kampioen. Zijn landgenoot Batvinov en de Noor Skjeldal wordt respectievelijk zilver en brons toegekend.

Op de medaillespiegel van de Winterspelen verandert nogal wat na deze beslissingen. Niet Duitsland, maar Noorwegen voert die spiegel nu aan.