Irak: sinds 1 mei 260 agenten gedood

Bij aanvallen en aanslagen in Irak zijn sinds 1 mei ten minste 260 Iraakse politiemannen gedood.

Dat heeft een hoge politieofficier, generaal Sami al-Waili, vandaag op de Iraakse televisie bekendgemaakt. Op 1 mei verklaarde de Amerikaanse president Bush de gevechtsfase van de oorlog voor beëindigd.

Politiebureaus zijn opvallend vaak doelwit van de rebellen die sinds 1 mei actief zijn gebleven of geworden. De afgelopen twee maanden zijn ten minste negen bloedige aanslagen gepleegd op politiebureaus in Bagdad en andere steden.

De afgelopen paar dagen was ook een belangrijke shi'itische partij, de Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak (SCIRI), doelwit van aanslagen.

Woensdag werd in Bagdad een belangrijke vertegenwoordiger van de partij vermoord toen hij zijn woning verliet.

Vandaag verwoestte in de hoofdstad een bom een huis dat onderdak bood aan een kantoor en een religieuze school van de partij. Daarbij werden volgens getuigen zeker een persoon gedood en acht gewond.

De SCIRI heeft leden van het vorige bewind verantwoordelijk gesteld voor de aanslagen die ten doel zouden hebben een oorlog tussen de verschillende etnische en religieuze groepen in Irak te ontketenen.

De hoogste Amerikaanse civiele bestuurder, Paul Bremer, bevestigde vanochtend dat hij 6 december mikpunt was van een aanslag. ,,Ja, het is waar, maar gelukkig sta ik hier in levende lijve voor u'', zei Bremer tegen verslaggevers in Basra. Een bom die langs de weg was verborgen, ontplofte toen Bremers konvooi passeerde.

De door Amerika benoemde Iraakse regeringsraad liet gisteren eens te meer weten dat dat ex-president Saddam Hussein, die zaterdag werd gevangen genomen, in Irak moet worden berecht door Iraakse rechters. Maar de Amerikaanse VN-ambassadeur, John Negroponte, sloot tegelijk niet uit dat niet-Iraakse adviseurs of rechters deelnemen aan Saddams berechting. In een briefing voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zei hij ook dat nog geen beslissing is genomen of het vorige week door de regeringsraad opgerichte speciale tribunaal voor leden van het Ba'athregime, ook Saddam zelf zal berechten. ,,We zullen met de Irakezen samenwerken om een manier te vinden om hem te berechten die de toets der kritiek zal doorstaan'', zei hij.